Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva za mir i čin posvete Bezgrješnom Srcu Marijinu u Srijemskoj Mitrovici

Srijemska Mitrovica (IKA)

Na svetkovinu Blagovijesti, u petak, 25. ožujka u katedrali u Srijemskoj Mitrovici na večernjem euharistijskom slavlju upriličena je molitva za mir i čin posvete Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Time se i Srijemska biskupija pridružila pozivu pape Franje koji je uputio biskupima cijeloga svijeta, a nakana je molitva za mir i svečani čin posvete Bezgrješnom Srcu Marijinu cijeloga čovječanstva, a na osobit način Rusije i Ukrajine.

Misno slavlje predvodio je srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina u zajedništvu sa srijemskomitrovačkim župnikom mons. Eduardom Španovićem i kancelarom Srijemske biskupije vlč. Tomislavom Lasićem.

U prigodnoj homiliji mons. Svalina je rekao: „Unatoč tome što je spasenje započelo u dubini srca skromne nazaretske djevojke Marije, današnje evanđelje kaže za nju da je djevica i zaručnica. Ne spominje se njezin položaj i kraljevsko porijeklo, ne odlikuje se nikakvim posebnim djelima. Nepoznata je kao i mjesto u kojem živi. U taj nepoznati i skroviti ambijent dolazi Božji glasnik i izabire Mariju za majku Gospodina. Sve je izvanredno i iznenađujuće. To izvanredno jest Božje milosrđe koje se brine za ljude. Na temelju toga Marija postaje ‘Milosti puna’. Preko nje narod Starog i Novog saveza prima spasiteljsku poruku. U ovom susretu stoje Bog i čovjek, jedan nasuprot drugome. Suprotnost se ne može odstraniti, nego se mora potvrditi. ‘Evo, službenica sam Gospodnja!’, Marija je Božje stvorenje, njegovo vlasništvo. Ona zna i priznaje da je ono što je primila od Boga. Njezin je odgovor ‘Da’ Isusu i ona ga izgovara u punoj slobodi čitavim svojim bićem. To je Marija, to je prva Crkva koja pri tom ostaje: ‘Ja sam službenica Gospodnja, neka mi bude po Tvojoj Riječi’.

Nakon popričesne molitve biskup Svalina je u zajedništvu sa svećenicima suslaviteljima i okupljenim vjernicima pred kipom Bezgrješnog Srca Blažene Djevice Marije izgovorio molitvu posvete kojom je Bezgrješnom Srcu, prema namisli i pozivu pape Franje posvetio cijelo čovječanstvo, a napose Rusiju i Ukrajinu.