Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitvene srijede sv. Josipu u obiteljima djece polaznika Dječjeg vrtića sv. Josipa

Zagreb (IKA)

S obzirom da smo u godini posvećenoj svetom Josipu - koju je 8. prosinca 2020. proglasio papa Franjo, a koja traje do 8. prosinca 2021. – osoblje i obitelji djece polaznika Dječjeg vrtića svetog Josipa u zagrebačkoj Granešini (gradska četvrt Gornja Dubrava) odlučilo je na osobit način iskazati štovanje sv. Josipu, kojemu je i posvećen ovaj vrtić - molitvenim srijedama.

Sveti Josip i obitelji Dječjeg vrtića sv. Josipa u zajedništvu vjere, nade i ljubavi

U skladu s tim, Uprava Dječjeg vrtića sv. Josipa, na čelu s ravnateljicom s. Danijelom Koprek, pozvala je roditelje djece polaznika ovoga vrtića da se uključe u molitvene srijede posvećene svetom Josipu, projekt pod nazivom: Obitelji vrtića i sv. Josip u zajedništvu vjere, nade i ljubavi. Ujedno, ove prigodne molitve srijedom uključuju i nakane za Crkvu i Domovinu, molitve za obitelji, radnike, nezaposlene, djecu, siromašne, bolesnike, putnike, očeve, redovnike i redovnice, svećenike,  studente, za sve progonjene zbog svjedočenja katoličke vjere, itd. Među molitvama najzastupljenije su krunica sv. Josipa, litanije sv. Josipu, zazivi i molitve sv. Josipu, razmišljanje nad evanđeoskim tekstom u kojem se spominje sv. Josip…

„S projektom smo započeli 1. ožujka, mjesecu posvećenom sv. Josipu. U vrtiću se svaka obitelj upisala koju srijedu želi zajedno s djecom sudjelovati u pobožnosti sv. Josipu kroz razne molitve. Svaka obitelj dobiva na dar kipić sv. Josipa. Poticaj obiteljima je da se navečer, u srijedu za koju su se zapisali, kao obitelj okupe oko kipa sv. Josipa, zajednički s djecom izmole prigodne molitve sv. Josipu. Potrebne materijale za molitvu koje smo za njih pripremili mogli su uzeti u vrtiću“, kazala je o ovoj molitvenoj inicijativi ravnateljica Dječjeg vrtića sv. Josipa s. Danijela Koprek te dodala:

„Živimo u vremenu obilježenom pandemijom koronavirusa, kao i potresima. Svima nam je potrebna Božja blizina i utjeha, a osobito nam je potrebna blizina drugoga čovjeka, to ste vi jedni drugima u obitelji. Molitvom se približavamo jedni drugima srcem. Josip je bio pravedan i vjeran Božji sluga, zaštitnik Isusa i Marije. Iako ni sam nije shvaćao zašto je Bog izabrao baš njega, sv. Josip je iskrena srca prihvatio i izvršavao Božju volju. Jer je toliko volio Isusa, pa nije slučajno da se Isusa u sva četiri evanđelja naziva – sinom Josipovim.“

Budući da se u molitvenu inicijativu uključilo već više od trideset obitelji polaznika Dječjeg vrtića sv. Josipa, može se reći da se ovim molitvenim srijedama sveti Josip i obitelji Dječjeg vrtića sv. Josipa dodatno susreću u zajedništvu vjere, nade i ljubavi.

„Za one koji ne znaju, ime Josip na hebrejskom jeziku znači: Bog će dodati (sve što trebate u životu)“, istaknula je ravnateljica vrtića s. Danijela.

Također, istaknula je ravnateljica, da su potaknuli obitelji na hodočašće u Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu te tako zaokružiti godinu svetog Josipa.
„Ako će mjere vezane za COVID-19 popustiti, organizirat ćemo na razini vrtića zajedničko hodočašće“, napomenula je sestra Danijela.

Pisma iz obitelji sudionika molitvenih srijeda

Evo nekoliko pisama iz obitelji polaznika Dječjeg vrtića sv. Josipa koji su već sudjelovali u molitvenim srijedama posvećenim sv. Josipu:

„Bilo nam je milosno, blagoslovljeno i radosno. Jako volimo sv. Opisa, kako ga Filip zove“, napisali su iz obitelji Cindrić.

„Molili smo pobožnost sedam žalosti i radosti sv. Josipa. Nakon svakog kratkog razmatranja kratko smo djeci objasnili što je sv. Josip proživljavao kroz svoj skroviti život. Mariji je bilo zanimljivo slušati dok su Josipa i Emanuel bili zaigrani. Poslije objašnjenja, Marija i Josipa bile su uključene u molitvu Očenaš, Zdravo Mariju i Slava Ocu. Bilo nam je jako lijepo okupiti se oko stola pred kipićem sv. Josipa i moliti zajedno. Svakodnevno to činimo u boravku ili u spavaćoj sobi, ali ovako nam je bilo baš posebno. Marija nas pita kada ćemo se opet tako pomoliti. Dragom Bogu zahvaljujemo na ovoj milosti i na Vama što nas On po Vama potiče da se okupljamo u Njegovo ime i dajemo čast i hvalu sv. Josipu koji je čitavim svojim bićem ljubio Boga i služio Mu u tišini i skrovitosti“, piše u pismu obitelji Prskalo.

„Naša srijeda posvećena sv. Josipu uključivala je i nakanu za sve trudnice. Kako je Padre Pio zaštitnik nerođenih i trudnica taj dan smo otišli i na misu. David je bio jako sretan jer smo prošetali do svakoga kipića u crkvi i pozdravili sve naše prijatelje svece koji nas čuvaju. U našem domu kipić sv. Josipa je sa nama kroz cijeli dan…vole se igrati sa njim jer je to naš prijatelj koji nas čuva pa i mi čuvamo njega! Djeca s njime vole i zaspati od prvoga dana kada je došao u našu obitelj. Hvala Vam na ovoj inicijativi gdje smo se kao obitelj zajednički prisjetili kroz priču tko je bio sv. Josip, gdje je živio i kako je čuvao našeg Isusa“, javili su iz obitelji Tandara.

„Baš nam je bilo lijepo i iznenađujuće produktivno i radosno. Hvala na poticaju“, izvijestili su iz obitelji Žanić.

„Danas smo se u obitelji pomolili sv. Josipu za umiruće, bilo nam je lijepo, djeca su to lijepo prihvatila i aktivno sudjelovala u molitvi“, javili su iz obitelji Špajdl.

„Molili smo kao cijela obitelj zajedno što se vidi na fotografijama koje šaljem, Ivano je posebno sretan bio jer je poslije i pjevao pjesmu: Svetog Josipa naš se vrtić zove, čuvaj nam kuću, prijatelje sve, Josipe sveti djeca mole te…“, napisali su iz obitelj Čuljak.

Vrtić sv. Josipa 2020. godine obilježio 50. godišnjicu utemeljenja

Dječji vrtić sv. Josipa u zagrebačkoj Granešini osnovan je 1970. godine. Dakle, već punih 51 godinu ponosno nosi ime svetog Josipa te mu se svakodnevno utječe u zagovor. Blagdan Isusova hranitelja i zaručnika Blažene Djevice Marije slavi se 19. ožujka, kad je ujedno i Dan Dječjeg vrtića sv. Josipa.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa izostala je planirana velika svečanost u povodu 50. rođendana, zlatnog jubileja, Dječjeg vrtića sv. Josipa. No, kako je rekla ravnateljica vrtića s. Danijela Koprek, „prava rođendanska proslava za pola stoljeća vrtića nije otkazana, samo je odgođena dok ne prođe pandemija i steknu se uvjeti za bezbrižnu feštu“.

Osnivač vrtića je Družba Kćeri Božje ljubavi, Provincija Božje providnosti – zajednica časnih sestara koja svojim poslanjem i apostolatom nastoji činiti vidljivom Božju ljubav, služeći obiteljima današnjice, posebno djeci koju nastoji usmjeravati prema kvalitetnijem i cjelovitijem promišljanju života i upućivanjem na izvor i počelo života – Boga Stvoritelja svega živoga. U svome poslanju drže se preporuke svoje utemeljiteljice Majke Franziske Lechner: “Činiti dobro, darivati radost, usrećivati i voditi u nebo”.

Od 1970. do 2003. godine vrtić je djelovao unutar samostana sv. Josipa. Više od 33 godine sestre su, ne samo odgojiteljice, nego i druge članice samostana, dnevno susretale djecu i roditelje po svojim hodnicima, redovito pripremale kulturno-umjetničke programe i organizirale razne susrete.

Stupanjem na snagu Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi, Dječji vrtić sv. Josipa je 1997. godine registriran i započeo je svoj rad kao odgojno-obrazovna ustanova koja svoju djelatnost obavlja kao javnu službu sa svim zakonitostima i propisima.

Kardinal Bozanić 2004. blagoslovio prostore Dječjeg vrtića sv. Josipa i Duhovnog centra

U veljači 2004. godine zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić blagoslovio je novoizgrađene prostore koje danas dijeli sâm Dječji vrtić sv. Josipa i Duhovni centar te zajedno čine jedinstvenu cjelinu u kojoj se istovremeno brine za odgoj, ljudski i duhovni razvoj najmanjih, a nude se i sadržaji za rast u vjeri i duhovnosti odraslih.

Obitelji djece polaznika i zaposlenici i stručni suradnici Dječjeg vrtića sv. Josipa nalaze se u zajedničkom ostvarivanju odgojnih i vjerskih ciljeva. Odgojne ciljeve ostvaruje prema Godišnjem planu i programu rada, a vjerske ciljeve prema karizmatskoj dimenziji vrtića, kao i kroz načela utemeljiteljice Družbe Kćeri Božje ljubavi i njezinim odgojnim metodama. Dječji vrtić obavlja svoju djelatnost i posluje u sjedištu u Zagrebu, kao i dvije podružnice u Koprivnici i Križevcima.

Sveti Josip – nebeski zaštitnik ovog dječjeg vrtića

Evanđelje sv. Josipa opisuje u dvije riječi: bio je pravedan i vjeran. Štuje se kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji. Zaštitnik je očeva, muževa te svih zanatlija i radnika. Josip je posebno štovan u Hrvatskoj. Hrvatski sabor ga je prije 1687. proglasio zaštitnikom Hrvatske. Bio je potomak iz Davidova kraljevskoga roda te je po njemu i Isus bio Davidov potomak.

Radio je kao siromašni tesar iz Nazareta i u njegovoj je blizini Isus proveo svoje djetinjstvo i mladost, živeći jednostavnim radničkim životom. Uz svoj tesarski rad, Josip je bio vjernik. Molio je i čitao Sveto pismo, pristao je vršiti Božju volju. Josip je bio toliko spreman Bogu vjerovati da nije sumnjao ni onda kada mu je Bog govorio u snovima. Josip je bio dobro upućen u Božje govore.

Bio je pobožan čovjek, znao je ići pravim putem. Po duši je bio pravednik, po dostojanstvu Marijin suprug, muž nebeske kraljice, a po zanimanju hranitelj Isusa, Sina Božjega. Bio je ponizan, skroman i šutljiv. Josip zajedno s Marijom i Isusom čini Svetu obitelj.

Hodočašće djelatnika-laika i časnih sestara vrtića u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovac

U subotu 2. listopada 2021. godine djelatnici-laici i časne sestre iz Dječjeg vrtića sv. Josipa hodočastili su u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovac.

Kod dolaska u Karlovac, rektor Svetišta mons. Antun Sente ml. upoznao je sve hodočasnike s poviješću Svetišta, a nakon toga uslijedila je zajednička molitva krunice sv. Josipa te sveta misa. Nakon euharistijskog slavlja, djelatnici Dječjeg vrtića sv. Josipa, na čelu s ravnateljicom s. Danijelom Koprek, uručili su mons. Antunu dar za Svetište – dječji crtež svetog Josipa (tuš i akvarel) koji će biti stavljen u zavjetnu kapelicu s ostalim darovima. Nakon pohoda svetom Josipu u Karlovac, hodočasnici su otišli na izlet u Rastoke.

Molitva sv. Josipu obitelji polaznika Dječjeg vrtića sv. Josipa

Pozdravljamo te, Čuvaru Otkupitelja
i Zaručniče Djevice Marije.
Tebi je Bog povjerio svoga Sina;
u tebe je Marija položila svoje povjerenje;
u tebe je Krist postao čovjekom.
O, blaženi Josipe,
i nama se očituj u svome očinstvu
i vodi nas putem života.
Izmoli nam milost, milosrđe i hrabrost
te nas brani od svakoga zla. Amen.