Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitveni „maraton“ s Papom iz Međugorja za prestanak pandemije

Međugorje (IKA)

Krunicu iz Župe sv. Jakova u Međugorju predmolili su 15. svibnja provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, prenosi Radio Mir Međugorje.

U asistenciji su bili novaci Hercegovačke franjevačke provincije, krunicu su molili župljani župe Međugorje, a pjevanje je predvodio Veliki mješoviti zbor Kraljica mira Međugorje. Molitva krunice prenosila se izravno na službenim kanalima Svete Stolice.

Provincijal Šteko na početku molitve krunice istaknuo je: „Draga braćo i sestre, vrijeme pandemije duboko je utjecalo na naš život. Ova kušnja prilika je za svjedočanstvo naše vjere, kao i prigoda hraniti nadu i činiti čine ljubavi kroz tjelesna i duhovna djela milosrđa. U ovom iskustvu osjećamo se kao prva kršćanska zajednica, koju tekst Djela apostolskih opisuje prekrasnim izrazom: ‘A Crkva se svesrdno moljaše Bogu za njega.’ (Dj 12,5) Tako i mi u ovom mjesecu svibnju, u zajedništvu sa Svetim Ocem, želimo svesrdno moliti Boga da usliši naša prošnje za kraj pandemije.

Na poseban način danas, iz ove Župe sv. Jakova, u izostanku apostolskog vizitatora Henryka Hosera zbog zdravstvenih razloga, želimo s apostolskim nuncijem u BiH nadbiskupom Luigijem Pezzutom moliti za migrante, za sve one koji su ostavili svoju vlastiti zemlju, dom, obitelji u potrazi za sigurnošću.

Ovo svijetlo, zapaljeno na  svjetiljci koja gori  ispred Gospina kipa, ovdje u našoj crkvi, neka rasvijetli i preobrazi ovaj trenutak tame u zoru nove svjetlosti”.

Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije kroz svibanj je organiziralo molitveni „maraton“ krunice iz 30 svetišta i mjesta molitve iz cijeloga svijeta, među kojima je i Međugorje, za prestanak pandemije. Inicijativa pod geslom „Crkva se svesrdno moljaše Bogu“ (Dj 12,5) uključuje svakodnevnu molitvu u svetištima diljem svijeta koja su tako postali promicatelji molitve krunice među vjernicima, obiteljima i zajednicama. Papa je u subotu 1. svibnja započeo molitveni „maraton“ u vatikanskoj bazilici te će ga i završiti u ponedjeljak 31. svibnja u Vatikanskim vrtovima.

U Međugorju su se molila slavna otajstva Gospine krunice, a prije svakog otajstva čitan je dio iz Svetog pisma i odlomak iz pisma pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica od 27. rujna 2020. Molilo se za braću i sestre koje su rat, siromaštvo i nužda nagnali da napuste svoje domove i svoje zemlje te su se kao izbjeglice zaputili prema sigurnijim mjestima: da unutar Crkve pronađu utočište dostojno za svakako čovjeka; za sve ljude, napose kršćane, da u buci i količini informacija ne zaborave čuti vapaj svih onih koji pate, raseljenih osoba, svih onih koji su u potrebi; za liječnike, medicinske sestre i tehničare. Da se ne umore svojim primjerom svjedočiti evanđeoski smisao služenja bolesnima i najpotrebnijima; za Papu, biskupe, svećenike, redovnike i redovnice: da u teškim trenucima čovječanstva uvijek budu svjedoci neizmjerne Božje ljubavi i milosrđa, te nosioci nade svim ljudima, te da po doticaju Božje milosti budemo spremni na međusobnu ljubav, odgovornost i suradnju u sprječavanju  pandemije koronavirusa.

Prije završnog blagoslova nuncija Pezzuta provincijal Šteko kazao je kako se „u sadašnjoj dramatičnoj situaciji, punoj patnje i tjeskobe koja je zavila cijeli svijet, utječemo Tebi, Majko Božja i  Majko naša, Kraljice mira”.

„O Djevice Marijo, svrni svoje milostive oči na nas u ovoj pandemiji koronavirusa i utješi one koji su izgubljeni i plaču za svojim dragim pokojnicima. Podrži one koji su tjeskobni za svoje bolesne, a ne mogu im biti u blizini. Ulij povjerenje onima koji su zabrinuti zbog nesigurne budućnosti i posljedica na gospodarstvo i posao. Majko Božja i Majko naša, usrdno moli za nas Boga, Oca milosrđa, da se ova teška kušnja završi i da se vrati obzor nade i mira. Kao u Kani, posreduj kod svoga Sina Isusa, tražeći od Njega da utješi obitelji bolesnih i žrtava, i da im otvori srce za povjerenje.

Zaštiti liječnike, medicinske sestre, zdravstveno osoblje i volontere, koji su na prvoj crti bojišnice u ovom izvanrednom stanju i riskiraju svoje živote da bi spasili druge živote. Prati njihov napor i daj im snagu, dobrotu i zdravlje. Budi pored onih koji danju i noću pomažu bolesnicima: svećenicima i posvećenim osobama, koji pastoralnom brigom i evanđeoskom predanošću nastoje svima pomoći i podupirati ih. Djevice Presveta, rasvijetli umove muškaraca i žena znanstvenika, kako bi pronašli prava rješenja za pobijediti bolest”, zaključio je fra Miljenko Šteko, a potom je nuncij Pezzuto udijelio svoj blagoslov i započeo misno slavlje.

”Večeras u ovoj euharistiji trebamo reći. Ne samo za strah u ovoj pandemiji, nego za bilo koji strah: ‘Neka strah ode iz moga života, jer je Gospodin blizu nama’. Gospodin zna, Gospodin vidi i nismo sami, nismo prepušteni sami sebi”, kazao je nuncij Pezzuto.

”Jako sam zadovoljan kako su oci franjevci i vi kao zajednica organizirali ovaj susret da bi sudjelovali u molitvenom maratonu koji je organizirao papa Franjo. Očito je da je molitva krunice za ovu župnu zajednicu stup koji je toliko čvrst da se bez njega više ne može. Koliko poznajem papu Franju, da je on bio na mome mjestu sigurno bi vam rekao iste stvari”, kazao je nuncij Pezzuto, pozvavši sve da ne zaborave moliti za nadbiskupa Hosera “da se oporavi i nastavi raditi među nama”, prenosi Radio Mir Međugorje.