Budi dio naše mreže
Izbornik

Online molitveni maraton uz Međunarodni dan molitve i promišljanja protiv trgovine ljudima

Vatikan (IKA)

Na spomendan svete Jozefine Bakhite, svetice univerzalnog simbola zalaganja Crkve protiv trgovine ljudima, u utorak 8. veljače održat će se online molitveni maraton u vremenu od 9 do 17 sati.

Tema ovogodišnjeg maratona, koji se po osmi put održava na Međunarodni dan molitve i svijesti o borbi protiv trgovine ljudima i spomendan svete Jozefine Bakhite, glasi: „Snaga skrbi: žene, ekonomija i trgovina ljudima“. Prateći različite vremenske zone maraton će započeti u Oceaniji, Aziji i Bliskom istoku, a zatim se nastaviti u Africi, Europi, Južnoj Americi te se zaključiti sa Sjevernom Amerikom. Izravno će se prenositi na pet jezika (francuskom, engleskom, talijanskom, portugalskom i španjolskom) na mrežnoj stranici Dana www.preghieracontrotratta.org.

U maratonu će sudjelovati članovi redovničkih ustanova, preživjele žrtve trgovine ljudima, aktivisti, volonteri, ekonomisti i poduzetnici. Maraton je zajedno s drugim katoličkim skupinama organizirala Talitha Kum, međunarodna mreža katoličkih redovnica za borbu protiv trgovine ljudima. Vatikanski ured za migrante i izbjeglice također je partner u događajima koji se uz taj Dan priređuju 6. i 8. veljače.

Uoči proslave Dana, prije obraćanja pape Franje i molitve Angelusa, na Trgu svetog Petra u nedjelju, 6. veljače bit će postavljena brončana skulptura svete Jozefine Bakhite. Skulptura „Na slobodu pustiti potlačene“ (“Let the Oppressed Go Free”), djelo kanadskog katoličkog umjetnika Timothyja P. Schmalza, posvećena je žrtvama trgovine ljudima i svim ženama, posebno redovnicama koje rade na oslobađanju žena od modernog ropstva. Umjetničko djelo prikazuje sveticu, koja je i sama nekada bila robinja, kako oslobađa mnoštvo ljudi iz podzemlja. Kanadski umjetnik autor je i skulpture „Angels Unawares“ postavljene na Trgu svetog Petra, koja prikazuje migrante kroz povijest natisnute na čamcu zajedno sa svetom obitelji Isusa, Marije i Josipa.