Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitveni spomen na križevačkog vladiku Silvestra Bubanovića

Križevci (IKA)

Križevački vladika Milan Stipić, zajedno s bratstvom Manastira Pokrova presvete Bogorodice, u ponedjeljak 14. lipnja, u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima, služio je Panihidu – molitveni spomen za pokojnog križevačkog vladiku Silvestra Bubanovića, koji je preminuo 14. lipnja 1810. u Križevcima.

križevački vladika Silvestar Bubanović

Vladika Silvestar rođen je u Grabarku na Žumberku 1754. godine, a 1794. postao je križevački vladika. Značajan je osobito zato što je prenio sjedište biskupije u Križevce, obnovio i posvetio katedralu Presvete Trojice i rezidenciju. Godine 1807. izdao je šematizam eparhije. Dolaskom biskupa u Križevce, sjedište grkokatoličke eparhije dobilo je novi značaj i zamah u životu eparhije i Katoličke Crkve u Hrvatskoj uopće.

Vladika Milan Stipić je, nakon što su više od pola stoljeća biskupi s kurijom stolovali u Zagrebu, s blagoslovom Svete Stolice,  1. lipnja 2020. godine vratio sjedište eparhije u Križevce. Danas je Katedrala Presvete Trojice biser grada Križevaca, a zajedno s monumentalnom biskupskom rezidencijom, knjižnicom, muzejom i arhivom, na osobit način pridonosi duhovnom i kulturno-povijesnom bogatstvu i baštini povijesnog grada Križevaca i nezaobilazna je točka u kulturnoj i turističkoj ponudi toga kraja.