Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitveni susret mladih katolika Slovenaca, Hrvata i Mađara

Beltinci (IKA)

U crkvi sv. Ladislava u Beltincima u Biskupiji Murska Sobota u Sloveniji u petak 7. listopada 2022. održan je molitveni susret mladih katolika iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske.

Mlade je pozdravio murskosoboški biskup Peter Štumpf, istaknuvši da Crkva ne može naviještati Krista bez mladih; slaviti sakramente; činiti dobra djela, moliti, pjevati, veseliti se i klanjati Bogu. “Crkva je stara, ali je i mlada. Ona je stara u svojim godinama, a mlada je zbog Duha Svetoga koji joj uvijek daje svoj život. A najdivnija slika Duha Svetoga ste vi, dragi mladi”, rekao je biskup.

Za primjer kako slijediti Krista istaknuo je sv. Ladislava, kralja “koji je imao veliku vjeru, poniznost, hrabrost i volju da vlada pravedno i pošteno. Stavio je Boga na prvo mjesto u svojoj vladavini. Zbog toga je utemeljio i Zagrebačku biskupiju, kojoj su gotovo sedamsto godina pripadali naši preci u južnom dijelu Prekmurja”. Njegovim se relikvijama ovih dana iskazuje štovanje u njemu posvećenoj beltinskoj crkvi.

“Mladi ljudi znaju biti dobri susjedi i prijatelji. Nama starijima je malo teže. Molim vas da nas podsjetite da se ne ponašamo kao djeca koja se stalno svađaju oko igračaka u pješčaniku”, pozvao je biskup mlade i izrazio im srdačnu doborodošlicu.

Bdjenje je počelo molitvom Duhu Svetome, uslijedila je kateheza i euharistijsko klanjanje. Potom su se mladi okupili u župnom dvorištu gdje su nastavili druženje u neformalnom ambijentu.

Tradicionalni susret katolika Hrvata i Slovenaca kojima će se pridružiti i Mađari održava se u subotu 8. listopada u Beltincima pod geslom „Zajedno na putu vjere i mira“.

Središnje misno slavlje bit će u 10 sati. Predvodit će ga biskup Štumpf, a propovijedat će varaždinski biskup Bože Radoš. Na kraju će se hodočasnicima obratiti i gyorski biskup Adras Veres. Čitači i članovi zborova također su iz triju zemalja. Hrvatsku u liturgijskom pjevanju predstavlja zbor iz Župe sv. Marka evanđelista iz Selnice u Međimurju. Predviđen je i kulturno-umjetnički program. Hrvatsku predstavlja KUD MAK iz Trnovca.

Tijekom poslijepodnevnih sati bit će mogućnost posjeta crkvama biskupije Murska Sobota: Odranci, Murska Sobota (katedrala), Križevci pri Ljutomeru, Turnišče (marijansko svetište), Radenci i Tišina.