Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitveno novogodišnje bdjenje u Požegi u znaku zahvalnosti za papu Benedikta XVI.

Požega (IKA)

U požeškoj crkvi Sv. Lovre mladi i članovi molitvenih zajednica grada, zajedno s drugim vjernicima, okupili su se u noći 31. prosinca na molitveno bdjenje s euharistijskim klanjanjem tijekom kojeg su u razmatranju, molitvi i pjesmi dočekali Novu 2023. godinu. Na osobit su se način spomenuli pape Benedikta XVI. koji je preminuo u jutarnjim satima toga dana.

Bdjenje je predvodio rektor crkve Marijan Pavelić, a pjevanjem i sviranjem pratili ga okupljeni mladi. Potaknuti porukom pape Franje prigodom 56. svjetskog dana mira koji se obilježava na svetkovinu Svete Marije Bogorodice 1. siječnja, mladi vjernici su ponajprije u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom promišljali o važnosti istinskoga mira kojeg daje jedino Bog, a koji se postiže nesebičnim zauzimanjem za drugoga, jer „nitko ne može spasiti sâm sebe“. Razmatrajući evanđeoske tekstove u kojima Isus donosi nadnaravni mir, molili su za dar mira u vlastitom srcu, u obiteljima i društvu te među narodima. Nadahnuti porukom Svetoga Oca, mladi su se u svojim molitvama spomenuli i onih država koje trpe ratna stradanja, posebno moleći za mir u napaćenoj Ukrajini.

Imajući pred očima lik preminuloga pape Benedikta XVI., okupljeni su potom zahvalili Bogu na daru njegova života te na poniznoj i neumornoj ljubavi kojom je služio Bogu i Crkvi osobito u godinama svoje službe nasljednika sv. Petra. U zahvaljivanju za dar života velikoga Pape mladima su od pomoći bile njegove izabrane misli i poticaji. U raspoloženju zahvalnosti uputili su i molitve Bogu za pokoj njegove plemenite duše.

Neposredno prije euharistijskog blagoslova i samog završetka klanjanja, mladi su zahvalili na svim primljenim milostima tijekom 2022. godine te svoje živote kao i djelovanje cijele Požeške biskupije preporučili zagovoru i zaštiti Isusove Majke.