Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitveno slavlje na blagdan sv. Agate za žene oboljele od raka dojke

Punitovci (IKA)

Na blagdan svete Agate, zaštitnice žena oboljelih od raka dojke, u župnoj crkvi u Punitovcima u petak 5. veljače upriličeno je molitveno slavlje i zahvala za dar zdravlja žena i majki župne zajednice sv. Ladislava kralja.

Župnik dr. sc. Đurica Pardon je na početku misnog slavlja pozdravio nazočne žene oboljele od raka dojke, kao i članove njihovih obitelji koji su okupili na molitvu. Moleći za sve žene oboljele od raka dojke kojih je sve više i u ovoj župnoj zajednici upozorio je okupljene župljane da se rak dojke najčešće javlja kao posljedica stresa i stresnog života današnjih žena.

“Mnoge žene u svojim obiteljima nisu cijenjene i poštovane. Nepoštivanje žena rašireno je i u svijetu rada. Poslodavci plaćaju manje rad žena negoli muškaraca za isti posao. Često se zbog mogućnosti trudnoće lakše zapošljavaju muškarci negoli žene, a mnoge žene čim obznane trudnoću ili neposredno nakon završenog porodiljnog dopusta dobivaju otkaz”, kazao je župnik Pardon.

Poziv svima nama da više cijenimo žene i njihovu ulogu u društvu

Govoreći o životu svete Agate, župnik je naglasio kako je ovu sveticu dao mučiti strašnim mukama muškarac koji je zlorabio svoju političku i ekonomsku nadmoć. Mučitelji su joj otkinuli grudi, a ona je svome krvniku izrekla prijekor: Zar te nije stid odsjecati grudi na kojima te majka othranila? Poziv je to svima nama da više cijenimo žene i njihovu ulogu u društvu.

Na kraju misnog slavlja župnik je pozvao žene i njihovih obitelji da se brinu o svome zdravlju i o zdravlju žena koje su već oboljele. Izmolivši zajedno sa nazočnim vjernicima molitvu svetoj Agati, pohvalio je brigu koju žene jedna drugoj pružaju tijekom oporavka od operacije i svojim savjetima omogućuju oboljelim ženama kvalitetniji hod prema zdravlju. Ovakav oblik solidarnosti je iznimno potreban u župnoj zajednici jer je u posljednje vrijeme sve veći broj žena s dijagnozom raka dojke.