Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Bože Radoš posjetio Varaždin i Varaždinsku biskupiju

Varaždin (IKA)

Novoimenovani biskup Varaždinske biskupije mons. Bože Radoš bio je 19. i 20. kolovoza u dvodnevnom posjetu Varaždinu i Varaždinskoj biskupiji. Mons. Radoš se susreo s dosadašnjim varaždinskim biskupom, mons. Josipom Mrzljakom, kako bi započeli s pripremama za biskupsko ređenje i preuzimanje službe dijecezanskog biskupa.

Biskupi su objavili da će biskupsko ređenje biti u varaždinskoj katedrali na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja 24. studenoga. Glavni zareditelj bit će kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup metropolit, a suzareditelji mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, i mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije i dosadašnji varaždinski biskup.

Tijekom dvodnevnog boravka u Varaždinskoj biskupiji, mons. Radoš je s biskupom Mrzljakom pohodio ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove.

Posjetili su Pastoralni centar Varaždinske biskupije i pohodili župnu crkvu gdje se čuva relikvija svete Krvi. Posjetili su i Gradsko poglavarstvo grada Ludbrega gdje ih je dočekao gradonačelnik Dubravko Bilić zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Antom Šimićem i suradnicima. Gradonačelnik je zahvalio biskupu Mrzljaku na dosadašnjoj suradnji i otvorenosti Biskupije za zajedničke projekte i pothvate vezane uz ludbrešku Svetu nedjelju, proslavu svetkovine Krvi Kristove čiji duhovni program prate i različita društvena događanja. Gradonačelnik Bilić izrazio je zadovoljstvo što je prvi put kao novoimenovani biskup mons. Radoš stigao u Ludbreg.

Predstavio mu je život grada Ludbrega u kratkim crtama i poželio mu mnogo uspjeha u obnašanju službe koju treba preuzeti. Biskup Mrzljak izrekao je riječ zahvale gradonačelniku i suradnicima za svaku potporu u brizi za ljude i organizaciji proslave Svete nedjelje. Mons. Radoš, zahvaljujući na dobrodošlici, izrazio je radost što je Ludbreg jedno od prvih mjesta koja je posjetio u Varaždinskoj biskupiji, koje je ujedno poznato pod naslovom „Centar svijeta“ i prepoznao da se taj centar nalazi u Kristovom Srcu iz kojeg izvire božanska Krv „koja nam daje život i koja nas sve zajedno povezuje“.

Toga dana u večernjim satima misu u varaždinskoj katedrali predvodio je mons. Mrzljak o 13. obljetnici smrti prvoga varaždinskog biskupa Marka Culeja. Na misi je koncelebrirao mons. Radoš, kanonici Stolnog kaptola i drugi svećenici. Na kraju mise okupljenoj vjerničkoj zajednici obratio se i novoimenovani biskup.

Drugoga dana posjeta u prostorijama Biskupskog ordinarijata mons. Mrzljak i mons. Radoš primili su varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka u pratnji s Draženom Dretarom.

U ozračju zahvale dosadašnjem i dobrodošlice novom biskupu razgovarali su o predstojećim događajima za Varaždinsku biskupiju. Dotaknuli su temu organizacije i pripreme biskupskog ređenja te događanja vezana uz preuzimanje službe. Gradonačelnik Čehok izrazio je radost što Grad Varaždin ostvaruje lijepo suradnju s Biskupijom te zaželio da se takva aktivna povezanost nastavi.