Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. dr. Nikola Škalabrin proslavio zlatnu misu

Zemun (IKA)

U župi Zemun na svečanoj misi u nedjelju 22. rujna mons. dr. Nikola Škalabrin proslavio je svoju zlatnu misu, 50 godina svećeništva. Na misi su sudjelovali srijemski biskup Đuro Gašparović i drugi svećenici.

Na početku pozdravni govor uputio je domaći župnik preč. Jozo Duspara. U propovijedi mons. Škalabrin istaknuo je da je njegovo geslo na mladoj misi bio „ Ja sam put, istina i život“. Kroz svojih 50. godina svećeništva, smatram budući da smo mi stvoreni na Božju sliku, i da ukoliko želimo biti Bogu slični, moramo biti ljudi ljubavi, misaonog razumijevanja, najprije prema Bogu a onda i prema svim ljudima, zbog toga sam za svoju 50. obljetnicu izabrao geslo: „ Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni“. Smatram da je ovo puno bogatije rečeno u Svetom pismu i poziv svakom čovjeku na odnos prema Bogu i čovjeku u ljubavi, rekao je zlatomisnik.

Slavljeniku je uime biskupije zahvalio mons. Gašparović, iznijevši ukratko njegov intelektualni status i posebno istaknuvši njegovo svećeničko predanje. Na misi su nazočili i Gavrilo Grban ispred Kancelarije za vjere u Republici Srbiji te Stjepan Glas ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu.

Župni zbor Sveta Cecilija pjevao je na misi nakon koje je uslijedilo druženje i domjenak u prostorijama župe.

Nikola Škalabrin rođen je 19. 6. 1944. godine u Zemunu. Porijeklom je iz Prvić Luke, gdje su mu rođeni roditelji, braća i sestra. Osnovnu školu završio je u Zemunu, a poslije njegovo školovanje teče od Zagreba, preko Đakova do Rima gdje je doktorirao. Obnašao je razne službe kao profesor u bogosloviji i kao vrstan pravnik u biskupijskim ustanovama te HBK.