Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Dugalić: Primarni cilj izjave je pozvati katolike da izađu na izbore

Zagreb (IKA)

Povodom predstavljanja izjave "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije pod imenom "Očuvati dostojanstvo politike i ustavno-pravni poredak države" u srijedu, 3. travnja, u emisiji "Argumenti" govorili su mons. prof. dr. Vladimir Dugalić, tajnik Komisije HBK-a "Iustitia et pax", prof. dr. Dubravka Hrabar, članica Komisije HBK-a "Iustitia et pax", i mons. prof. dr. Stjepan Baloban, član Komisije HBK-a "Iustitia et pax". Emisiju je uredila i vodila Diana Tikvić.

Prema riječima mons. prof. dr. Vladimira Dugalića, tajnika Komisije HBK-a “Iustitia et pax”, svaka biskupska konferencija ima tijelo koja prati društvena kretanja i u duhu evanđelja i socijalnog nauka Crkve te ima tri načina djelovanja: vidjeti, prosuditi i djelovati. Stoga je javnosti u srijedu, 3. travnja, predstavljena izjava pod naslovom “Očuvati dostojanstvo politike i ustavno-pravni poredak države” u kojoj se “Iustitia et Pax” Hrvatske biskupske konferencije obratila vjernicima. Mons. Dugalić je predstavio tri temeljna cilja izjave.

“Primarni je pozvati katolike da izađu na izbore, ali i sve ljude dobre volje, jasno i nedvosmisleno pozvati na izbore koji nisu samo građanska dužnost već i vjerska jer izaći na izbore je minimum skrbi za opće dobro. Druga naša poruka je: Ne dajte se obeshrabriti unatoč trenutnoj političkoj nekulturi koja graniči s vrijeđanjem i vulgarizmima. Promatrajte političare i ako se ne ponašaju kako treba, nemojte glasati za njih. I treći cilj je: Kome treba dati glas? Naravno, treba promotriti programe političkih stranaka te vidjeti kako određene političke stranke vide rješavanje demografskog pitanja u Hrvatskoj kao iseljeničkog, kao i kako misle rješavati zdravstvenu i mirovinsku reformu te kako osigurati socijalnu skrb. Moramo pogledati i svjetonazorsku narav stranaka te ne glasati za oni koji bi htjeli ubaciti pobačaj u ustav ili se zalažu za promicanju rodne ideologije”, istaknuo je mons. Dugalić.

Među ostalim, naglasio je kako svatko ima pravo zaokružiti stranku onu za koja smatra da je najbolja i od onih što su legitimno ponuđene na izborima. Kako je rekao, neki će se unaprijed odlučiti za tzv. “velike” stranke, a netko će potražiti rješenje među “malim” strankama, ali izbori će pokazati tko će sastavljati Vladu Republiku Hrvatske te tko će ući u Sabor.

Vjera ima važnu ulogu u političkom i javnom životu, objasnio je mons. prof. dr. Stjepan Baloban, član Komisije HBK-a “Iustitia et pax”. Smatra kako su prošla vremena kad se vjera tajila od javnog života te da bi se ona danas trebala javno očitovati, a osobito iskazivanje vjere bi trebalo biti vidljivo u političkom životu.

“Dakle, vjera mi je važna za moj moralno-etički život, za moje postupanje, vjera nije povezana s profesijom koju radimo jer ju u svakom slučaju trebamo obavljati profesionalno. Danas pogotovo kad govorimo o odnosu vjere prema politici itekako je važno da političari koji su vjernici kad se dignu i glasuju u Saboru da su svjesni da nastupaju u ime vjernika katolika koji su za njih glasali i koji očekuju da to iskažu svojim vanjskim postupkom”, naglasio je mons. Baloban.

Nadodao je kako je iznimno važno uvidjeti što političari govore, imaju li konkretne prijedloge za rješavanje određenih pitanja te promiču li u svom nastupu kulturu dijaloga.

Prof. dr. Dubravka Hrabar, članica Komisije HBK-a “Iustitia et pax”, naglasila je kako međusobna vrijeđanja političara i kršenja ustavnih odredaba nisu ponašanja koja zaslužuju povjerenje građana, a i nisu jamac sigurnosti i stabilnosti države.

“Ova izjava vrijedi kao naputak kod glasača kad ubacuju svoj glasački listić pa sve do institucija, odnosno političara koji ih predstavljaju u cilju stvaranja kulturnog okvira nadmetanja jer su izbori političko nadmetanje, gdje treba osigurati prednost ispred političkog protivnika, a ne neprijatelja. Svatko ima pravo izražavati svoje mišljenje, ali važno je osigurati kulturni dijalog”, poručila je Hrabar.

Izjavu Komisije “Iustitia et pax”, u povodu predstojećih parlamentarnih izbora, u cijelosti možete pročitati OVDJE.