Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo proslavljeno u crkvi sv. Frane na Obali u Splitu

Split (IKA)

Spomendan bl. Alojzija Stepinca svečano je proslavljen od 7. do 10. veljače 2024. u crkvi sv. Frane u Splitu.

U trodnevnoj pripravi za Stepinčevo sudjelovali su generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Batelja, fra Jerko Kolovrat i fra Josip Dolić.

Prve večeri, vjernicima su na štovanje izložene relikvije bl. Alojzija. Propovjednik mons. Batelja posebno je istaknuo Stepinčev lik u kontekstu teških vremena u kojima je trebalo svjedočiti Boga i biti uz svoj narod. Stepinčeva vjernost do mučeničke smrti i danas je istinski primjer prave ljubavi prema Bogu, svome narodu i čovjeku.

Druge večeri, fra Jerko je istaknuo kreposti i vrline kardinala Stepinca. Bio je hrabar u ispovijedanju vjere, ljubio je istinu, živio odgovorno po savjesti i njegovao nadu da Bog sve upravlja na dobro i za spasenje čovjeka.

Trećeg dana, fra Josip je u propovijedi promišljao o bl. Alojziju na temelju Evanđelja o gluhom mucavcu kojega je Isus ozdravio riječima: ‚Otvori se.‘ Govorio je o kardinalovom beskompromisnom pouzdanju i čvrstoj vjeri u Boga koji ozdravlja duh i tijelo. Bl. Alojzije čini sve kako bi pomogao onima koji su zatražili njegovu pomoć. Stepinac i nas potiče da ljudima u potrebi posvetimo svoje vrijeme i pokažemo kršćansku ljubav i milosrđe – poručio je.

Pjevanje na misama predvodili su: zbor samostanske crkve sv. Frane, zbor Župe sv. Stjepana pod borovima i zbor sestara milosrdnica.

Nakon mise prvoga dana trodnevnice u organizaciji Družbe braće hrvatskoga zmaja, održano je predstavljanje knjige mons. Batelje o progonu i mučeništvu  bl. Alojzija. Posljednjeg dana je, pak, prikazan film o suđenju Stepincu, o kojem je govorio mons. prof. dr. Vladimir Dugalić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Objasnio je snagu i moć medija i politike koji su kardinala osudili unatoč njegovoj nevinosti. Program je također sadržavao vokalne nastupe te pjesničke izričaje o blaženiku.

Na sam spomendan bl. Alojzija Stepinca slavljene su tri mise. U 14 sati održana je „Ura preminuća“ na kojoj se promišljalo o kardinalovim posljednjim trenucima života na zemlji. Pročitan je izvještaj o preminuću te je moljena krunica uz tekstove kardinalovih propovijedi.

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je mons. Dugalić. U propovijedi je govorio o Stepincu koji je unatoč svemu ostao sa svojim narodom i hrabrio ljude da ostanu vjerni Bogu. Poručio je da nema kompromisa s zlom i Zlim te da samo istina oslobađa i donosi radost života. Okupljene je pozvao da dobro upoznaju blaženikov život te će tada otkriti njegovu svetost, na koju su i sami pozvani.

Misu su suslavila braća franjevci konventualci iz Samostana sv. Frane: fra Damjan Glavaš, fra Roko Bedalov i fra Martin Jaković, gvardijan i župnik. Asistirali su franjevački bogoslovi, a pjevanje je predvodio zbor crkve sv. Frane.

Na kraju mise svi su zajedno izmolili molitvu za proglašenje kardinala Stepinca svetim. Nakon mise vjernici su pristupali relikvijaru s blaženikovim moćima moleći njegov zagovor.