Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Franjo Topić u Abu Dhabiju istaknuo pitanje ljudskog bratstva

Abu Dhabi (IKA)

Mons. prof. dr. Franjo Topić, predsjednik zaklade „Ljudsko bratstvo” boravio je u Abu Dhabiju od 20. do 23. ožujka, gdje se sastao s nizom dužnosnika. Među ostalim susreo se s apostolskim vikarom za južne arapske zemlje te s novoimenovanim apostolskim nuncijem.

Uz mons. Topića bio je član uprave Zaklade, Ante Topić, prenosi Feniks-magazin.

U sklopu posjeta mons. Topić se sastao sa šeikom Nahayan Mabarak Al Nahayanom, ministrom tolerancije i koegzistencije Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sastanku je prisustvovao i veleposlanik Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Šerif Mujkanović, ujedno i glavni organizator posjeta. Među ostalim, složili su se da je bitno raditi na zbližavanju muslimana i kršćana, napose jer oni čine „trećinu čovječanstva”.

Mons. Topić se ujedno susreo s generalnim tajnikom Muslimanskog vijeća uglednika (Muslim Council of Elders) Mohamedom Abdelsalamom. Muslimansko vijeće uglednika operativno je tijelo za zakladu „Ljudsko bratstvo” u ime velikog imama Ahmed El-Tayeba iz Kaira. Razmijenili su informacije o radu Vijeća u tom dijelu svijeta i o situaciji u Bosni i Hercegovini. Oba su sugovornika bili suglasni glede rada u promicanju ideja Pape i Velikog imama koje su sadržane u Dokumentu o ljudskom bratstvu, a koje traže od svih muslimana i katolika da se zauzimaju za pravi suživot i za mir u svijetu. Tajnik Abdelselam će uskoro posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Delegacija je posjetila i biskupa Paola Martinelija, rodom iz Milana, koji je apostolski vikar za južne arapske zemlje u Perzijskom zaljevu. Na tim prostorima živi oko milijun katolika i imaju 70 svećenika. Biskup je rekao da imaju podršku emiratske vlade. Posjetili su također novoimenovaog apostolskog nuncija u UAE, nadbiskupa Christophe Zakhi El-Kassisa, rodom iz Libana te su ga informirali o zakladi „Ljudsko bratstvo”.

Delegacija je obišla potom džamiju i memorijalni centar „Sheikh Zayed bin Sultan Al-Nahyan”. Jedan od plodova Dokumenta je novootvorena Kuća abrahamske obitelji, novi centar za učenje, dijalog i praksu vjere koji se nalazi u „Cultural District” u Abu Dhabiju. Kuća se sastoji od sinagoge, crkve i džamije koje su istih dimenzija i izrađene od istih materijala.

Prema riječima mons. Topića, „bili smo svjedoci užasnog rata i stradanja u Bosni i Hercegovini koji je ‘nagrizao’ odnose među ljudima i religijama te je potrebno raditi na većem zbližavanju ljudi različitih vjera i naroda u BiH. Zbog tih ideja je važna zaklada ‘Ljudsko bratstvo’ kako bi barem malo pomogla u liječenju ratnih posljedica i pomogla boljem razumijevane, toleranciji i dijalogu u Bosni i Hercegovini”.