Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Glasnović sudjelovao na čestitanju blagdana Roš Hašane

Dubrovnik (IKA)

Dubrovački biskup Roko Glasnović sudjelovao je u utorak 27. rujna na primanju koje je priredila Židovska općina u Dubrovniku povodom početka nove židovske godine, blagdana Roš Hašane.

Uime domaćina sve okupljene pozdravila je predsjednica Općine dr. sc. Sabrina Horović koja je kazala da su blagdan Roš Hašana i blagdan Jom Kipur oni blagdani u židovstvu koji traže ozbiljnost i promišljanje, jer počinje transformacijsko iskustvo za pojedinca i za narod. „Proces promjene počinje unutar nas samih s osjećajem žaljenja za počinjena nedjela i s iskrenom odlučnošću da ih više na ponovim“, kazala je dr. Horović.

„Na Roš Hašanu stojimo pred nebeskim sudom, otvaraju se knjige života i smrti i mi iznosimo svoju priču i tražimo da budemo upisani za život i u sljedećoj godini“, dodala je predsjednica Općine. Objasnila je i neke židovske običaje vezane uz blagdan te je na kraju izrekla tradicionalnu čestitku, poželjevši svima da budu upisani za dobru i slatku novu godinu.

Čestitajući 5783. Roš Hašanu, kao i blagdane Jom Kipur i Sukot, biskup Glasnović primijetio je da se na tim susretima može osjetiti obiteljsko zajedništvo te je poželio da se tako i nastavi. Podsjetio je, što svjedoče objavljene religije, da je Bog govorio, a da mi odgovaramo vjerom. „Treba se malo potruditi, sa svim našim nesavršenostima i onim što možemo unaprijediti, da to prepoznamo. Stavimo se na put vjere i prepoznavanja Božjeg poziva da bismo prepoznali Boga u transcendenciji, ali i njegovoj slici koja je u nama kao i u svakom čovjeku“, poručio je mons. Glasnović. Poželio je svima da zajedništvo ljubavi, mira, istine, dobrote koje im Bog sprema započnu živjeti već ovdje.

Prigodne čestitke izrekli su također gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te predstavnici drugih vjerskih zajednica u Dubrovniku Salkan ef. Herić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Dubrovnik i protojerej-stavrofor Vladan Perišić, paroh Srpske pravoslavne parohije dubrovačke.

U pratnji biskupa bio je generalni vikar i delegat za ekumenizam i međureligijski dijalog Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan.

 sa