Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Komarica na blagoslovu polja u Novakovićima

Novakovići (IKA/KTA)

Tradicionalni blagoslov polja održan je na Drugu uskrsnu nedjelju, 24. travnja 2022. u Novakovićima, a misu u kapeli Srca Isusova i Marijina predslavio je banjolučki biskup Franjo Komarica.

Uz biskupa Komaricu misu je suslavio domaći župnik i petrićevački gvardijan fra Domagoj Šimić koji je prije slavlja predmolio obred blagoslova polja kroz četiri postaje. Zajedno s nazočnim vjernicima molio je da ih Gospodin oslobodi od kuge, gladi i rata te pandemije koronavirusne bolesti. Između postaja molili su litanije Svih svetih te zazivali Božji blagoslov na polja i usjeve prema tradicionalnom obrascu koji se moli tom prigodom.

Nakon obreda blagoslova uslijedilo je slavlje euharistije u kapeli.

Sudjelovalo je dvadesetak vjernika od kojih su neki pristigli iz Zagreba i drugih krajeva a porijeklom su iz Novakovića.

U propovijedi biskup Komarica je istaknuo važnost mise za sve vjernike, što je i sam Drugi vatikanski koncil istaknuo kao prevažnu stvarnost kršćanskog života. Zapravo samo središte i izvorište čitava kršćanskog života i čitave Crkve jest upravo euharistija. Upravo nam iz svete mise izviru milosti potrebne za naš život, istaknuo je biskup, te je naglasio da nam je Isus upravo sebe darovao u svetoj pričesti i tu nam najviše iskazao svoju ljubav. Njegova bezuvjetna ljubav koja se najviše pokazala upravo u žrtvi na križu, traži i našu otvorenost.

Biskup je podsjetio da su se za vrijeme samog obreda blagoslova polja prekrižili doslovce 64 puta. Znakom križa unosimo blagoslov u svoj život i time svjedočimo da smo Kristovi. Budući da je Druga uskrsna nedjelja proglašena još od svetog pape Ivana Pavla II. i Nedjeljom Božjeg milosrđa, mons. Komarica istaknuo je važnost podsjećanja na samu Božju bit, a to je milosrđe. Naš Bog jest milosrđe, i On nam u svom milosrđu dolazi te je upravo iz milosrđa poslao svoga Sina koji je za nas umro na križu i time nam pokazao svoju neizmjernu bezuvjetnu ljubav, naglasio je biskup. Podsjetivši da je prije nekoliko godina Banjalučka biskupija preko svih svojih župa učinila posebnu posvetu Božjem milosrđu, potaknuo je nazočne vjernike na ovu pobožnost koja svoje temelje ima u privatnim objavama koje je u prvoj polovici 20. stoljeća dobila poljska redovnica i mističarka, sveta Faustina Kowalska, preko koje se proširila pobožnost Božjem otajstvu milosrđa sa posebnom krunicom, devetnicom te drugim oblicima pobožnosti.

Nakon mise upriličeno je druženje ispred kapele za sve nazočne na kojem su prigodnim iznenađenjem, hranom i pićem, gosti pristigli iz Zagreba i domaći žitelji Novakovića počastili sve koji su sudjelovali u ovogodišnjem tradicionalnom slavlju. Time su jasno dali do znanja da je zajedništvo među vjernicima itekako veliki plod Božjega blagoslova kojeg uvijek iznova treba tražiti i za njega biti otvoren.