Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Križić predvodio proslavu župne svetkovine u Ličkom Lešću

Ličko Lešće (IKA)

Slavlje župne svetkovine BDM od Svete Krunice u Ličkom Lešću 1. listopada predvodio je imenovani splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić.

Na početku misnog slavlja župnik vlč. Ivica Miškulin pozdravio je nadbiskupa Križića. Uz župnika domaćina suslavili su tajnik i kancelar Gospićko-senjske biskupije preč. Mišel Grgurić, umirovljeni svećenik u Otočcu don Jure Ladešić i umirovljeni svećenici iz Svećeničkog doma u Gospiću mons. dr. Milan Šimunović i vlč. Mile Rajković.

Nadbiskup Križić u propovijedi se osvrnuo na titulu danu Blaženoj Djevici Mariji u Lauretanskim litanijama.

„Naslov ‘Blažena Djevica Marija od Svete Krunice’ Marija je dobila iza velike kršćanske pobjede nad Turcima kod Lepanta 1571. Kršćani su molili jedan oblik krunice puno stoljeća prije ovog događaja, ali pravi zamah je ta molitva dobila nakon ukazanja Djevice Marije koje je imao sveti Dominik 1208. Svecu se ukazala Djevica Marija u vremenu kada se on teško borio s krivovjerstvom koje se sve više širilo u Crkvi. On je propovijedanjem pravovjernog nauka nastojao suzbiti krivovjerja, ali uspjeh nije bio veliki. Tada mu se ukazala Gospa sa krunicom u ruci te mu rekla: ‘S ovim ćeš oružjem pobijediti.’ Od tada je ovaj svetac sve više među pukom širio ovu pobožnost i iskusio kako je moćna molitva svete krunice“, rekao je mons. Križić.

Osvrnuo se i na povijesni podatak samog nastanka svetkovine. „Kada se spremala odlučujuća pomorska bitka protiv Osmanlija, papa Pio V. je pozvao sve kršćane da tu bitku podrže molitvom krunice. Kršćani su, iako malobrojniji, tu izvojevali veliku pobjedu 7. listopada 1571. Papa Pio V. je, kao zahvalnost Djevici, uveo na taj datum, za cijelu Crkvu, blagdan ‘Marije pobjednice’. Sljedeći papa Grgur XIII. je promijenio naziv blagdana u ‘Blažena Djevica Marija od Svete Krunice’ i taj je naziv ostao do danas. S tim je papa htio istaknuti da je pobjeda kršćanske vojske ostvarena, prije svega, snagom molitve krunice koju je kršćanski puk molio. Vojnici koji su preživjeli došli su poslije u Marijino svetište u Loreto zahvaliti Gospi koju su prozvali ‘Pomoćnicom kršćana’, zaziv koji je potom ušao u Lauretanske litanije“, istaknuo je propovjednik.

Na kraju propovijedi pozvao je vjernike na svakodnevnu molitvu i utjecanje u zagovor Majci Mariji. „I ovaj blagdan BDM od Svete Krunice je poziv svima nama da nađemo više mjesta za molitvu u svom životu. Nitko se od nas ne može ispričati da nema vremena. Kad netko nešto voli, kada osjeća da će mu to koristiti, za to će i naći vremena. Ako se slučajno ne može naći pola sata vremena za molitvu, može se naći 3-4 minute. Ako netko ne može moliti cijelu krunicu, može jednu deseticu, ili može sa srcem jedan Oče naš, jednu Zdravo Mariju i Slava Ocu, ili pak nešto svojim riječima u dvije-tri minute. Sigurno će iskusiti koliko dobra ovo donosi. Marija, kao majka, želi štititi i pomagati svoju djecu, ali i djeca moraju učiniti nešto sa svoje strane da bi im se pomoglo. Bezbroj je vjernika koji imaju iskustvo Marijina zagovora i njezine pomoći. Nisu bez razloga njezina svetišta nakrcana zahvalama Djevici za pomoći i uslišanja. Molimo Gospodina da to iskuse i župljani ove župe i svi koji pohađaju ovu crkvu posvećenu Isusovoj i našoj Majci“, zaključio je.

Na kraju misnog slavlja župnik Miškulin zahvalio je još jednom nadbiskupu Križiću na dolasku, prisjetivši se događaja kada je mons. Križić dolaskom u Gospićko-senjsku biskupiju među prvim župama posjetio upravo tu župu. U ime župljana, članovi Pastoralnog vijeća poklonili su predvoditelju slavlja sliku Gacke doline, kako bi se nadbiskup Križić prisjetio Gacke doline i njezinih vjernika i na novoj službi u Splitu kada krajem mjeseca preuzme upravljanje Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nadbiskup Križić zahvalio je župniku i župljanima i obećao da će i dalje svakodnevno moliti za vjernike Gospićko-senjske biskupije u kojoj je kao mjesni biskup proveo sedam godina. Nakon blagoslova nadbiskup i svećenici zadržali su se na prostoru ispred župne crkve u druženju i razgovoru s vjernicima.