Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Marin Srakić blagoslovio nadbiskupijske vinograde i mlado vino u Trnavi

Đakovo/Trnava (IKA)

Na spomendana sv. Vinka, zaštitnika vinograda, u subotu 22. siječnja u vinogradima Đakovačko-osječke nadbiskupije u Trnavi, nedaleko Đakova, održan je tradicionalni blagoslov vinograda i mladog vina.

U nazočnosti ekonoma nadbiskupije i upravitelja “Misnih vina” Nedjeljka Čuture, većeg broja svećenika, mještana Trnave, djelatnika nadbiskupijskog gospodarstva i ostalih gostiju, blagoslov je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić.

Sveti Vinko, đakona u službi biskupa Valerija iz Zaragoze, položio je život kao mučenik za Krista

„Danas se spominjemo sv. Vinka, đakona u službi biskupa Valerija iz Zaragoze. Položio je život kao mučenik za Krista iste godine, 304. kao i Srijemski mučenici. Dok zahvaljujem Gospodinu na primjeru toga sveca i darežljivosti stvorenih plodova, naučimo prema evanđelju tražiti najprije Kraljevstvo Božje i njegov blagoslov pa će nam se dodati sve drugo što nam je potrebno”, rekao je nadbiskup Srakić predvodeći obred blagoslova.

„Stvaranje svijeta počinje Božjim blagoslovom koji neprestano prati čovjeka kroz povijest. Bog je izvor toga blagoslova. Dok mnogobožačke religije stvaranje opisuju kao metež i kaos, kršćanska tradicija govori o Božjoj želji za jedinstvom po Isusu Kristu. Čuli smo odlomak evanđelja o trsu – Isusu, Ocu nebeskom vinogradaru i lozama – kršćanima. Mi smo dakle, pozvani nakalemiti svoj život na trs i donijeti mnogo roda kako bi i u svijetu bili mir i sloga po želji Oca nebeskog – vinogradara, koji bdije nad svime. Ako to ne želimo, osušit ćemo se i biti bačeni u vatru. Sveti Vinko je shvatio da mora ostati vjeran Kristu Gospodinu. Kasnija tradicija ga u Engleskoj i drugim zemljam veže i uz blagoslov vinograda. Budimo kao sveti Vinko spremni životom i radom ostati uz onaj blagoslov koji nam Bog daje.”

Blagoslovljeno mlado vino – traminac, chardonnay, graševinu i cabernet sauvignon-frank

Nakon blagoslova trsova i loze, u postrojenjima nadbiskupijskog vinskog podruma nadbiskup Marin je blagoslovio mlado vino – traminac, chardonnay, graševinu i cabernet sauvignon-frank, koje su nazočni imali prilike kušati. Riječi zahvale svim djelatnicima tvrtke te pozdrav svim nazočnima, koji su došli unatoč hladnom vremenu, uputio je i ravnatelj Čutura.