Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Miklenić slavio misu zahvalnicu za plodove zemlje u Zaboku

Zabok (IKA)

U Župi svete Jelene Križarice u Zaboku u nedjelju 18. listopada misu zahvalnicu za dar kruha i plodove zemlje predvodio je mons. Ivan Miklenić, kanonik zagrebačkog Prvostolnoga kaptola i arhiđakon zagorski.

Na misi su vjernici, uz poštivanje svih epidemioloških preporuka Županijskog stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije, molitvom i pjesmom zahvalili Gospodinu na svim darovima koje kroz cijelu godinu dobivaju. U homiliji mons. Miklenić istaknuo je zahvalnost kao odnos prema Bogu, osobito u ovo novije doba u kojem se trenutačno nalazimo, i to iskrenu zahvalnost bez obzira na iskušenja, a zahvalnost je znak plemenite duše. Molitva zahvale je najuzvišenija vrsta molitve. Danas kad slavite misu zahvalnicu od nas se traži da činimo djela kraljevstva Božjega koja su tako jednostavna i svakodnevna te sam uvjerenja da ih mi svi zajedno činimo svakoga dana. To su dobrota; služenje; traženje, širenje i obrana istine, te zauzimanje za pravo ne samo ono naše osobno, već za pravo drugih, solidarnost s onima kojima je teško, s onima koji su pogođeni ovim kriznim vremenima kao i s onima koji su na rubu siromaštva te su potrebni ljudske solidarnosti i ljubavi te spremnosti služenja općem dobro. Sve su to djela kraljevstva Božjega koje bi trebali činiti svaki dan, ali još više tim djelima potkrepljivati svoju zahvalnost Gospodinu, istaknuo je mons. Miklenić.

Darove na oltar uz prigodne tekstove prinijela su djeca iz Osnovne škole „Ksavera Šandra Djalskog“. Darove je pripremila župljanka Zlatica Čefko, a vjeroučiteljica Ksenija Miškulin prigodne tekstove uz darove.

Župnik Marijan Culjak na kraju misnog slavlja istaknuo je „da nas Bog svakodnevno obasipa dobročinstvima, daje nam svaku zraku sunca, svaku kap kiše koja natapa zemlju i oplođuje. Na svem bogatstvu svih tih darova moramo biti Bogu zahvalni svakoga dana ne samo na nedjelju zahvalnicu“.

Poslije popričesne molitve plodovi su blagoslovljeni, a nakon toga je otpjevan himan „Tebe Boga hvalimo“.