Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Sente pozvao vjernike na proslavu svetkovine sv. Josipa u Nacionalno svetište u Karlovcu

Zagreb/Karlovac (IKA)

Rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml. u programu Hrvatskoga katoličkog radija pozvao je vjernike na proslavu svetkovine sv. Josipa koja će trajati nekoliko dana, a središnje misno slavlje u subotu 16. ožujka u 11 sati predvodit će zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

Zbog sve veće pobožnosti prema sv. Josipu i zbog sve većeg interesa vjernika za sudjelovanje u proslavi svetkovine sv. Josipa u Nacionalnom svetištu središnja proslava bit će u subotu 16. ožujka.

Mons. Sente kazao je da je najavljeno desetak autobusa iz Austrije, a brojni će doći iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nadovezujući se na činjenicu kako će iz pastoralnih razloga središnja proslava biti u subotu, mons. Sente ispričao je doskočicu. Prije nekoliko godina u Svetište je došao umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić i rekao da je Crkvi dugo trebalo da spozna ljepotu svetog Josipa, a onda je proslavu svetkovine stavila u korizmu, kad se ne može pošteno proslaviti.

Na večernjoj misi u 18.30 koju će predvoditi mons. Sente očekuje se tristotinjak pješaka koji će iz Zagreba pješačiti preko Jastrebarskog. Još pedesetak hodočasnika će dođi u noći nakon 22 sata.

Vojni biskup Jure Bogdan predvodit će euharistiju u ponedjeljak 18. ožujka u 11 sati. Na misi će sudjelovati predstavnici Policijske kapelanije „Sv. Josip“ iz Karlovca.

Na svetkovinu sv. Josipa u utorak 19. ožujka misu u 7 sati predvodit će karlovački dekan preč. Dražen Karačić, misu u 9 sati slavit će provincijal pavlina fr. Ivan Šarić, OSPPE, misno slavlje u 11 sati predvodit će prof. dr. Ivan Bodrožić, u 14 sati bit će euharistijsko klanjanje, u 17.45 počet će pobožnost svetom Josipu; misno slavlje u 18.30 sati predvodit će dr. Jure Šarčević, OFMCap.

Govoreći o pastoralnim aktivnosti, mons. Sente rekao je da se svake srijede organizira pobožnost u 17.45, slijedi misa, a posebnost su svjedočanstva vjere u kojima vjernici predstavljaju svoje povjerenje u Boga i uslišanja po zagovoru sv. Josipa.

Mons. Sente istaknuo je da svetište ima „jaku vojsku podupiratelja, molitelja i primatelja Božje milosti po zagovoru sv. Josipa“. Postoji i sustav prijatelja Nacionalnog svetišta koji se obvezuju da će svetištu tijekom godine, ako su u mogućnosti, darovati tridesetak eura Oni redovito dobivaju Glasnik sv. Josipa koji izlazi četiri puta godišnje. Svake prve srijede u mjesecu moli se na nakane prijatelja Nacionalnog svetišta. Na popisu je više od 1000 prijatelja.

Postoji i Bratovština sv. Josipa za pomoć umirućima, a članovi se mole za one koji će taj dan umrijeti.

Dvije godine djeluje Molitveni vjenčić prečistog srca Josipova. Jedan molitveni vjenčić ima voditelja koji je dužan naći i brinuti o 31 molitvenom članu. Jedan molitveni član može biti jedna osoba ili obitelj. Molitveni vjenčić ima svog duhovnika, najčešće je to župnik koji se obavezuje da će jednom mjesečno prikazati misu za članove molitvenog vjenčića na kojoj bi trebali sudjelovati svi članovi. Molitveni član se obvezuje da će jednom mjesečno biti molitveno aktivan. Dosad je osnovano 170 molitvenih vjenčića, što je više od 6000 registriranih molitelja koji intenzivno mole.

Prema riječima mons. Sente brojni vjernici hodočaste u Svetište, posebno tijekom ljeta kada dolaze i Hrvati koji žive i rade u inozemstvu, neki čak iz Australije. Kao zanimljivost naveo je da se umirovljenici koji koriste besplatni prijevod Hrvatskih željeznica rado iz Zagreba upute i do Karlovca.