Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Uzinić krstio peto dijete obitelji Dadić

Dubrovnik (IKA)

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, u četvrtak 3. lipnja, riječki nadbiskup koadjutor i dubrovački apostolski upravitelj Mate Uzinić u gruškoj crkvi Svetog Križa u Dubrovniku tijekom misnog slavlja krstio je Petru, peto dijete obitelji Dadić.

Na početku propovijedi mons. Uzinić osvrnuo se na jednu raspravu na kojoj je sudjelovao vezano za običaj da biskupi dolaze krstiti peto dijete. Pritom je kazao da je čuo prigovor jedne žene koja ne može biti majka, da se previše pažnje posvećuje onima koji su već od Boga obdareni, a da se nema dovoljno osjećaja i pažnje za one koji su uskraćeni za taj dar. Iz toga konteksta nadbiskup Uzinić je podsjetio obitelj Dadić da imaju milost da mogu postati roditelji petero djece te rekao kako je „svako vaše dijete, ulazeći u vaš brak i vaš život, dar koji je, na svoj način, oblikovao i njih“. Istaknuvši kako iz tog razloga biskupi počaste obitelj koja krsti peto dijete, rekavši da je to nagrada za one obitelji koje su otvorene životu.

„Nažalost, kao narod demografski izumiremo“, nastavio je, „a oni koji su otvoreni životu mogu tu situaciju mijenjati. Moramo voditi računa i o onima koji to iz različitih razloga ne mogu. Važno je vidjeti i to da imati petero djece nije samo obveza, nije samo nešto što od vas traži odricanje i trud nego i velika milost“, poručio je mons. Uzinić.
Biskup Uzinić istaknuo je kako mu se čini da se mnogi ne otvaraju dovoljno daru djece, toj milosti. Boje se žrtve, davanja i nekad znaju ostati zatvoreni pred tim pozivom i milošću kojom inače Bog želi obdariti.

Na kraju slavlja župnik fr. Mihovil Žuljević Mikas u svoje ime i u ime župne zajednice Svetog Križa čestitao je obitelji Dadić na krštenju petog djeteta. Naglasio je da je to bogatstvo, ne samo za župu nego i cijelu Crkvu. Potom je zahvalio nadbiskupu Uziniću što se radosno i brzo odazvao pozivu.