Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Uzinić vjernicima Dubrovačke biskupije: Želio bih da i vi i ja pamtimo ono što smo imali

Dubrovnik (IKA)

Imenovanje dubrovačkog biskupa Mate Uzinića riječkim nadbiskupom koadjutorom priopćeno je javnosti u srijedu 4. studenog i u Dubrovniku, u dvorani Ivana Pavla II.

Na objavi imenovanja bili su nazočni članovi Zbora savjetnika Dubrovačke biskupije, djelatnici Biskupskog ordinarijata i mediji, a svima su se obratili mons. Uzinić i generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić.

Generalni vikar je, uz pozdrave nazočnima, kazao kako na ovoj izvanrednoj konferenciji za medije prenosi vijest Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj u kojoj stoji kako apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua ima čast obavijestiti da je Sveti Otac Franjo imenovao nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije mons. Matu Uzinića, dosadašnjeg dubrovačkog biskupa. Vijest se istovremeno objavljuje u Vatikanu i Hrvatskom. U prijelaznom periodu mons. Uzinić će nastaviti upravljati Dubrovačkom biskupijom dok se ne odredi njegov nasljednik.

„Prije gotovo deset godina zvonila su zvona u našem Gradu i Biskupiji. Radosni što smo nakon godinu dana molitve dobili novog biskupa“, podsjetio je generalni vikar Katušić. „Svi smo svjesni koliko je mons. Mate Uzinić obilježio vjerski i društveni život u Dubrovačkoj biskupiji posljednje desetljeće. Ne možemo reći da smo danas u Dubrovačkoj biskupiji radosni. Danas se raduju i zvone zvona u Riječkoj nadbiskupiji, a naša zvona svojom šutnjom pozivaju nas na molitvu, na molitvu za novog dubrovačkog biskupa, ali i na molitvu za našeg dosadašnjeg biskupa, od danas nadbiskupa Matu, da nastavi u otvorenosti, poniznosti i jednostavnosti služiti Bogu tamo gdje ga on šalje“, rekao je Katušić.

Nadbiskup Uzinić rekao je kako je nadahnuće za obraćanje našao u evanđeoskom ulomku ovoga dana: „Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik! I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik!“ (Lk 14, 26-27).

„Ove su riječi za mene danas osobito poticaj. Da bih bio Isusov učenik, da bih slijedio svoga Gospodina, moram se odreći svega. A onda i u tom svega ove Dubrovačke biskupije i svih vas koji ste mi bili darovani proteklih desetak godina“, istaknuo je nadbiskup Uzinić.

Potom je izrazio zahvalnost svima, cijeloj Dubrovačkoj biskupiji, svima s kojima je surađivao, svećenicima Dubrovačke biskupije, djelatnicima u uredim i ustanovama biskupije, posvećenim osobama koje su ga prihvaćale kao brata i oca, kao i svim vjernicima. Podsjetio je na izreku kako je sv. Vlaho drukčiji od svih drugih svetaca jer svi gradovi imaju svoga sveca, samo sv. Vlaho ima svoj Grad. Zahvaljujući svima kazao je kao se trudio koliko je mogao biti biskup ovog Grada i Biskupije, te iskreno zahvalio svima što su mu pomogli „osjećati se kao biskup koji ima svoj grad i biskupiju“.

Zamolio je i za oproštenje od svih koje je možda povrijedio te kazao kako je i sam oprostio, iako ne nosi takva sjećanja. Kazao je i kako je ovo razdoblje njegova života bilo uistinu posebno razdoblje za njega u kojem je skupa sa svima zajedno rastao i koje će s radošću i zahvalnošću pamtiti. Dodao je i kako želi da ono takvo bude i za sve one koje mu je Bog u tome periodu njegovog pastirskog djelovanja povjerio.

Oproštaji nisu laki, a osobito su teški ako se zna da nema povratka. Povratka nema, na način da ću se moći ponovno vratiti u Dubrovnik, na način na koji sam do sada bio tu. Ali ne bih htio da ni u mom niti u vašem slučaju sad ostanemo u žalosti i pamćenju onog što smo izgubili. Premještajem sam ja vas izgubio, na način na koji ste bili moji, kao što ste i vi izgubili mene, na način na koji ste me imali.

„Želio bih da i vi i ja pamtimo ono što smo imali. A imali smo skoro deset plodnih godina na kojim ja osobno zahvaljujem Bogu, i nadam se i molim da se ta zahvalnost u ovom trenutku rađa i u vašim srcima“, kazao je nadbiskup Uzinić.

Zahvalio je i novinarima s kojima je kroz ovo vrijeme imao jako dobru suradnju, unatoč poteškoćama s kojima su se suočavali, te dodao kako on vjeruje da je to bilo zahvaljujući sv. Franji Saleškom, zaštitniku novinara, na čiji blagdan je bilo objavljeno njegovo imenovanje dubrovačkim biskupom. Spomenuo se i svog novog zaštitnika sv. Karla Boromejskog, također još jednog svetog biskupa, u kojem želi prepoznati onog koji će ga nadahnjivati i pomagati u razdoblju koje je pred njim.

Obraćajući se svojoj novoj Riječkoj nadbiskupiji nadbiskup Uzinić je prvo spomenuo riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, rekavši „Dolazim sa čistim srcem, želim nadbiskupu Devčiću doista biti pomoćnik u svemu što mu je potrebno“. Također se obratio svim svećenicima Riječke nadbiskupije koji su njegovi prvi budući suradnici nadajući se plodnoj suradnji u bratskom ozračju. Obratio i svim posvećenim osobama i vjernicima laicima „koji su poslanje svih nas i zbog kojih jesmo to što jesmo, mi smo pastiri ne zbog nas nego zbog vjernika kojima smo poslani“.

Nadbiskup Uzinić je također kazao kako on nema neki program za Riječku nadbiskupiju jer dovoljno ne poznaje ni vjernike ni svećenike, njihove potrebe i nadanja, nego da se želi potpuno staviti Isusu na raspolaganje. Pročitao je ulomak iz Službe čitanja iz Časoslova iz posljednjeg govora sv. Karla Boromejskog na posljednjoj sinodi koju je on imao, u čemu vidi sebe i svoje poslanje: „Svi smo doduše slabi, priznajem. Ali nam je Gospodin dao sredstva kojima sebi možemo, ako hoćemo, lako pomoći. Ta sredstva su postiti, moliti, izbjegavati razgovor zlih, kao i štetne i opasne prisutnosti. I osobito nek se sve vaše vrši u ljubavi. Tako ćemo lako moći nadvladati sve poteškoće koje danomice, to je nužnost, u to smo postavljeni, u velikom broju doživljavamo. Tako ćemo imati snage da Krista rodimo u sebi i drugima“.

„Evo to je moj program. Doći s ljubavlju, kako bi, dragi vjernici Riječke nadbiskupije, drage posvećene osobe, draga braćo svećenici, dragi nadbiskupe, svi zajedno za riječku Crkvu mogli rađati Isusa Krista svojim djelovanjem u ljubavi. Ljubav pretpostavlja međuodnos. Iskreno se nadam da ćete mi se svi vi u toj istoj ljubavi pridružiti“, zaključio je nadbiskup koadjutor obraćanje svojoj novoj nadbiskupiji.

Svoje obraćanje nadbiskup Uzinić je završio molitvom za novog dubrovačkog biskupa, preporučivši dubrovačkim vjernicima da mole za njega kao i za sve pastire Crkve.

Kako je objava imenovanja bila u podne susret je također započeo molitvom anđeoskog pozdravljenja.

Nadbiskup Uzinić će 16. prosinca preuzeti službu u Riječkoj nadbiskupiji, a do tada još upravlja Dubrovačkom biskupijom.