Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Vidović: Svima nam je poslanje donositi Kristov mir

Trogir (IKA )

U sklopu svečane proslave 8. stoljeća crkve Gospe od Anđela i prvoga franjevačkog samostana, na blagdan sv. Luke, 18. listopada, u prepunoj župnoj crkvi Gospe od Anđela u Trogiru večernje koncelebrirano misno slavlje predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

Mons. Vidović u propovijedi je istaknuo da je svim okupljenim vjernicima zajednički nazivnik toga svečanog slavlja „poziv i poslanje“, osvrnuvši se najprije na Blaženu Djevicu Mariju, koja je odgovorila na Božji poziv i prihvatila poslanje da bude Majka Božja, potaknuvši nazočne da te Marijine riječi „Neka mi bude“ budu poziv i za njihovo poslanje, posjetivši vjernike, da je sv. Luka posebno zanimljiv, jer je uzeo poslanje sastaviti knjigu o Isusovu životu, djelo apostolsko, kako se je širila Crkva, pritom istaknuvši kako im je sv. Luka blizak, jer nije bio apostol, ni Isusov učenik, nije ga vidio ni poznavao, već on vjeruje, o Gospodinu sluša od drugih i ono što je upio, to je i zapisao i darovao je predivno Evanđelje, nama, koji ne pripadamo ni grčkom ni rimskom društvu, nama poganima, on koji najvjerodostojnije prenosi Isusov život, milosrdnog i dobrog Boga, koji je blizak čovjeku…

„Nema slučajnosti, ovo slavlje nam je poslanje, ovdje su došla braća franjevci i činili su posebno poslanje, koji su primili od svoga Serafinskog oca, ‘treba propovijedati na sve načine pa ako treba i riječima’. Ni mi nismo ovdje slučajno, i mi imamo poziv i poslanje, svatko na svoj način, i nitko ne smije uprti prstom u nekog i očekivati da taj živi njegovo poslanje. Svi smo mi Crkva Božja i Crkva Kristova, nijedan poziv ne jamči lagodnost ni ugodan život… Gospodin ide uvijek ispred nas, on nam osvjetljava put, i donosi utješno obećanje, nagradu na svojoj njivi, on nam pokazuje stazu, uz sve poteškoće koje se pojave na tom putu. Samo ako slijedimo Isusa Krista, pogleda čvrsta, neće nam biti ništa“, podsjetivši na Isusove riječi „i Mene su progonili i vas će“ , pozvavši na kraju vjernike da im je svima poslanje kao kršćanina donositi mir, ali ne bilo kakav mir, već Kristov mir, a kad se Kristov mir u čovjeku nastani tada se može davati, svjedočiti i drugima bit Kristov navjestitelj, mironosac… Stoga neka nam naša povijest i ova visoka obljetnica, koju večeras slavimo, Riječ koja treba trajno odjekivati, neka Gospodin bude ohrabrenje i poticaj za još vjernije i ustrajnije življenje našega poslanja, i Gospodin će to znati nagraditi“, poručio je mons. Vidović.

Na misi su koncelebrirali župnik Stjepan Bodrožić, izaslanik predsjednika Međunarodne papinske akademije iz Vatikana generalnog ministra reda franjevaca konventualaca iz Rima fra Miljenko Hontić, predsjednik Međunarodne papinske marijanske akademije u Rimu fra Stefan F. Cecchin, fra Zlatko Vlahek, fra Ljudevit Anton Maračić, don Ante Kelava, don Josip Dukić, don Ivan Bodrožić i drugi svećenici. Evanđelje je pjevao ravnatelj Nadbiskupijske klasične gimnazije u Splitu don Josip Dukić, a euharistijsko slavlje animirao je mješoviti župni zbor Gospe od Anđela.

Župnik Bodrižić uputio je pozdrav svim nazočnima te se posebno zahvalio propovjedniku mons. Vidoviću i braći svećenicima, poimenice ih je pozdravio i zahvalio im na odazivu, što su se priključili u slavlje ovoga visokoga jubileja, te je na kraju uz sve nazočne državne dužnosnike, posebno pozdravio Ivanu Mujkić, zamjenicu vukovarskog gradonačelnika i izaslanika praškoga gradonačelnika Praga Martina Damašeka. Na kraju je župnik zajedno s pukom izmolio tradicionalnu molitvu Gospe od Anđela.