Budi dio naše mreže
Izbornik

Moskovski patrijarhat odbacuje kritike svog stava o ruskom agresorskom ratu

Moskva (IKA)

Moskovski patrijarhat još je jednom odbacio sve kritike svog stava o ruskom agresorskom ratu i o mogućoj zajedničkoj odgovornosti zbog potpore predsjedniku Putinu, prenosi domradio.de.

“Crkva ne može preuzeti odgovornost za političke odluke i za ono što vojska čini. Ona ima samo oružje molitve”, naglasio je voditelj Ureda za vanjske poslove Moskovskog patrijarhata, metropolit Hilarion (Alfejev), u intervjuu austrijskoj državnoj televiziji ORF, čiji su isječci emitirani u utorak navečer.

Kad je započelo ono što je Hilarion nazvao “vojnom operacijom” u Ukrajini, sve su ruske pravoslavne crkve “molile uz blagoslov patrijarha za povratak mira”. Istovremeno, Hilarion je priznao da to što sve veći broj pravoslavnih crkvenih zajednica u Ukrajini okreće leđa Moskovskom patrijarhatu predstavlja “veliki ispit” za jedinstvo Crkve.

U nekim župama i biskupijama Ukrajinske pravoslavne Crkve ime moskovskog patrijarha Kirila I. trenutno se ne spominje u bogoslužjima. To je sve teže jer Ruska pravoslavna Crkva nije samo Crkva Rusije, “već i Crkva Bjelorusije, Crkva Ukrajine, baltičkih zemalja, država u srednjoj Aziji”, nastavio je Hilarion.

Što se tiče ocjene rata na Istoku i Zapadu, voditelj „ministarstva vanjskih poslova“ Ruske pravoslavne Crkve je naglasio: “Mi slušamo jednu verziju događaja u Rusiji, a ljudi na Zapadu potpuno drugu.” Prema Hilarionu, obje strane moraju pokušati razumjeti jedna drugu, inače bi se sukob mogao produbiti i mogao bi prerasti u globalni sukob “jer se naš svijet pretvorio u bure baruta.”