Budi dio naše mreže
Izbornik

Mostar: Mons. Palić predslavio misu za sudionike V. hrvatskog iseljeničkog kongresa

Mostar (IKA)

Mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić predslavio je misu za sudionike V. hrvatskog iseljeničkog kongresa „Izazovi i perspektive zajedništva“, u četvrtak 1. srpnja u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru.

Biskup Palić u propovijedi je pozdravio sve prisutne sudionike. Naglasio je važnost zajedništva istaknuvši da „zajedništvo znači činiti nešto zajedno, doživljavati, stvarati, razgovarati, učiti, smijati se, voljeti, dijeliti, tješiti, tugovati i naravno moliti se“.

Nastavio je govoriti kako kršćansko zajedništvo se očituje kao zajedništvo u Kristu. Naglasio je da je sv. Pavao najviše pozivao vjernike(kršćane) na zajedništvo u Kristu. Također je istaknuo vrlinu pravednosti, osvrnuvši se na primjer proroka Amosa, rekavši da je „temelj pravde ispravno štovanje Boga, a ispravno štovanje Boga zahtjeva promicanje pravde u svijetu“.

Nakon misnog slavlja uslijedila je kulturna večer u Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“ na kojoj je predstavljen zbornik „Hrvatska izvan domovine IV.“ Zbornik su ukratko predstavile urednice izv. prof. dr. Ivana Hebrang Grgić i Tanja Trošelj Miočević. Nakon toga uslijedilo je predstavljanje i službeno otvaranje izložbe „Dio nas” u Galeriji kraljice Katarine Kosače, koju je u ime mostarskog gradonačelnika otvorio predstavnik gradskih vlasti.

Večer je završila nastupom ženskih i muških klapa uz prigodni domjenak za sve sudionike.

Svečana ceremonija otvorenja kongresa bit će održana u petak na Filozofskom fakultetu u Mostaru.

Tom prilikom će se sudionicima obratiti organizatori, partneri te dužnosnici iz političkog života Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Među ostalima, pozdravni govor uputit će i biskup Palić.

Uslijedit će četiri plenarna predavanja. Vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH i predsjednik Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, održat će predavanje „Aktualni trenutak Katoličke Crkve u BiH“.

Potom će kongres biti nastavljen dvodnevnim radnim dijelom s brojnim panelima i promocijama. Kongres će završiti posjetom svih sudionika Međugorju.