Budi dio naše mreže
Izbornik

München: Godišnji sastanak Udruge „Ruke dobrote“ u povodu 30. obljetnice postojanja u Hrvatskoj katoličkoj župi München

München (IKA)

Godišnji sastanak Udruge „Ruke dobrote“ održan je u nedjelju, 25. veljače 2024. u kapeli bl. Alojzija Stepinca u Hrvatskoj katoličkoj župi u Münchenu, izvijestila je HKŽ München.

Sastanak je počeo nakon mise koju je u 17 sati predvodio u crkvi sv. Pavla jedan od osnivača Udruge fra Vuk Buljan, sadašnji voditelj Hrvatske katoličke misije u Kölnu. Fra Vuk je izmolio molitvu za sve hrvatske branitelje, pokojne i žive, kao i za sve dobročinitelje Udruge „Ruke dobrote“, za koje je prethodno slavio misu.

Fra Petar Klapež, župnik Hrvatske katoličke župe u Münchenu pozdravio je prisutne i pohvalio zajedništvo hrvatskog naroda od početka do završetka Domovinskog rata. Posebice je istaknuo hrvatske branitelje i prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana. U tom kontekstu je spomenuo i Udrugu „Ruke dobrote“, fra Vuka Buljana – jednoga od osnivača te zahvalio ljudima dobre volje koji podupiru Udrugu.

Tada je fra Vuk prikazao djelovanje Udruge „Ruke dobrote“ koja je u protekloj godini pomagala različitim osobama u različitim potrebama, bilo da se radilo o operacijama, nabavci pomagala, obiteljima hrvatskih branitelja s više djece. Završio je riječima: „Bogu hvala što postojite, i svojom pomoću podupirete našu i vašu Udrugu ‚Ruke dobrote‘.“

Nakon njega, jedan od hrvatskih branitelja Marinko Šušak, govorio je o Udruzi hrvatskih branitelja koja je između Škabrnje i Nadina zasadila 108 hektara maslinika i prodajom djevičanskog maslinovog ulja pomogla potrebitima grada Zagreba, Banovine, ali i braniteljima s više djece. „Vjera bez djela je mrtva!“, kazao je.

„Mi u rovu i vaša materijalna pomoć iz inozemstva, stvorili smo domovinu. U maslinik krećemo s molitvo“, rekao je Šušak. Potom je protumačio hrvatsku zavjetnu krunicu, križ i medaljicu. Prisutni su dobili na dar hrvatsku zavjetnu krunicu koju s drvenim perlicama izrađuje Hrvatica koja je u potpunosti slijepa.

Hrvatska zavjetna krunica ima dvostruki cilj – sjećanje i ohrabrenje. U letku uz krunicu koju su dobili piše: „Sjetiti se svete prošlosti naše nacije – trinaest vjekova ona postoji. I sama činjenica, što je ona kao organski narod već prije trinaest vjekova počela postojati i što ona još danas postoji, jest nešto veliko, nešto što u sebi nosi i duboki smisao i nepresahnjivu vitalnost i neku sigurnu misiju. U raspelu krunice – zavjetnom križu i njegovom središnjem mjestu zavjetnoj medaljici prožeta je sveta prošlost našeg naroda.“

Fra Vuk je također zahvalio Udruzi hrvatskih branitelja koja podupire Udrugu „Ruke dobrote“. U ime Udruge „Ruke dobrote“, fra Vuk je darovao zavjetni križ Ljubi Romić iz Rakitnog kod Posušja čiji je pokojni muž uvijek bio na skupovima Udruge „Ruke dobrote“. Svima je podijelio krunice i najavio proslavu 30. obljetnice Udruge koja će se održati u siječnju 2025. godine, izvijestila je HKŽ München.