Budi dio naše mreže
Izbornik

München: Proslava Stepinčeva i otvaranje slavlja 75. obljetnice zajednice

München (IKA)

Vjernici iz Hrvatske katoličke župe München proslavili su svetkovinu svojeg nebeskog zaštitnika – bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. središnjim euharistijskim slavljem koje je u nedjelju 13. veljače predvodio apostolski nuncij u SR Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović.

Za svetkovinu župljani su se pripravljali duhovnom obnovom od 10. do 12. veljače s temom „Stepinac – hrvatski mučenik i svjedok istinske savjesti“, koju je predvodio fra Šimun Markulin, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i asistent na Katedri moralnog bogoslovlja Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Duhovna obnova održana je u münchenskoj crkvi Sv. Pavla, a teme su bile: 1) Stepinac – svjedok istinske savjesti; 2) Stepinac – Marijin štovatelj; 3) Stepinac – hrvatski mučenik. Svaka večer duhovne obnove bila je organizirana na sljedeći način: molitva krunice, polusatni duhovni nagovor, euharistijsko slavlje i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Tijekom duhovne obnove ispovijedali su svećenici iz HKŽ-a München: župnik fra Petar Klapež, fra Jozo Župić, fra Marinko Vukman, fra Eduard Sokol i fra Slaven Čeko. Uz pridržavanje protupandemijskih mjera (3G), dnevno je na duhovnoj obnovi sudjelovalo oko 200 ljudi.

Na svetkovinu Stepinčeva na teritoriju najbrojnije hrvatske katoličke župe u inozemstvu, koja okuplja više od 60 tisuća vjernika, slavljeno je 11 misa. Središnje slavlje predvodio je nuncij Eterović u crkvi Sv. Mihaela u srcu glavnoga bavarskog grada. S nadbiskupom su koncelebrirali župnik fra Petar i fra Dario Mican, TOR. Đakonirao je Ivica Visković. Liturgijsko pjevanje animirali su članovi mješovitoga pjevačkog zbora pod vodstvom s. Nikoline Bilić, a liturgijska čitanja čitali su mladi u narodnim nošnjama. Uz župljane, na misnom slavlju bio je i generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu Vladimir Duvnjak. Na tom je misnom slavlju – uz pridržavanje protupandemijskih mjera (3G) – sudjelovalo oko 400 vjernika. Na kraju se okupljenoj zajednici obratio župnik fra Petar, osobito zahvalivši nunciju Eteroviću za blizinu koju je iskazao HKŽ München i franjevcima Provincije Presvetog Otkupitelja koji djeluju u toj župi.

Hrvatska katolička župa München obilježava 75. obljetnicu osnutka (1948. – 2023.). Upravo je nuncij Eterović pod misnim slavljem u crkvi Sv. Mihaela – otvorio godinu proslave te visoke obljetnice, a što će tijekom narednih 12 mjeseci biti obilježeno različitim događanjima u HKŽ München. Središnje i zaključno slavlje u jubilarnoj godini bit će na Stepinčevo 2023.