Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Duhove u župi Gospe Brze pomoći molilo se za jedinstvo kršćana

Slavonski Brod (IKA)

Na svetkovinu Duhova u nedjelju 9. lipnja tijekom večernje mise u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu posebno se molilo za jedinstvo kršćana. Sa željom da nastavi nekadašnju praksu u Crkvi da se u tijeku duhovske priprave moli za jedinstvo kršćana kao i prakse koja je neko vrijeme bila i u Slavonskom Brodu domaći župnik i dekan Ivan Lenić pozvao je na molitvu sve predstavnike vjerskih zajednica u gradu i njihove vjernike.

Na misi koju je predvodio župnik Lenić koncelebrirali su umirovljeni župnik mons. Stjepan Belobrajdić i grkokatolički župnik u Slavonskom Brodu Aleksandar Hmilj. Sa skupinom svojih vjernika nazočan je bio Josip Ivić, pastor Evangeličke Crkve u Slavonskom Brodu.

Nakon što je župnik Lenić navijestio evanđelje na hrvatskom jeziku, župnik Hmilj navijestio je evanđelje i na staroslavenskom jeziku. U molitvi vjernika posebno se molilo za  jedinstvo kršćana – da svi budemo jedno.

U homiliji mons. Belobrajdić pojasnio je simbole po kojima se prepoznaje djelovanje Duha Svetoga u vjerničkom životu. „U našim strahovima potrebna nam je snaga Duha Svetoga, lahor Božje blizine, ljubavi, pravde, istine, povjetarac koji nas čini sretnim, podupire naše zajedništvo i poštivanje, prihvaćanje, razumijevanje. Molimo večeras za to kako bismo drugima svjedočili i donosili tu istinu Božje blizine, Božje stvarnosti“, rekao je mons. Belobrajdić. Naglasio je da je svetkovina Duhova svetkovina razumijevanja među narodima, pojasnivši da Duh Božji “okuplja i ujedinjuje narode, oplemenjuje naš govor koji postaje iskren, uljudan, prijateljski, pomaže da mudro zborimo, pomaže da među nama ne bude svađa, vrijeđanja, optuživanja, pretvara nas u hrabre i snažne svjedoke Božje ljubavi prema čovjeku”. „To naše živote oživljava, približava, čini nas životvornim i djelotvornim te samo kroz djelovanje Duha Svetoga postajemo zalog našeg uskrsnuća – novoga života“, zaključio je propovjednik.

Osobito je bilo lijepo pjevanje i probrani repertoar kako gregorijanskog korala, tako i taizeovskoga ekumenskoga repertoara, koje je animirao veliki župni zbor predvođen s. Monikom Zvonarek. Po završetku mise župnik Hmilj molio je prigodnu molitvu koja se u Istočnoj Crkvi moli uz svetkovinu Pedesetnice.