Budi dio naše mreže
Izbornik

Na HKS-u obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Zagreb (IKA)

Sveučilišna zajednica Hrvatskoga katoličkog sveučilišta je u utorak 17. studenoga prigodnim programom obilježila Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Program je započeo u Sveučilišnoj kapeli misom za sve poginule branitelje i civilne žrtve Vukovara i Škabrnje koju je predvodio sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo u koncelebraciji s rektorom Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem i pročelnikom Odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem.

Prigodni program pripremio je Klub studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta „Homo volans“ koji se nastavio u dvorani „Blaženi Alojzije kardinal Stepinac“ i u izravnom prijenosu je emitiran posredstvom YouTube kanala Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Nakon Himne Republike Hrvatske molitvu za sve poginule u Vukovaru i Škabrnji predvodio je sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo.

Jakov Blagojević, student Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta i član Udruge „Homo volans“ predstavio je humanitarnu akciju „Hrvatski studenti za djecu Vukovara“ koja se održava od 16. do 30. studenoga, a čija je namjena prikupiti  novčana sredstva koja će biti donirana Osnovnoj školi Siniše Glavaševića u Vukovaru za plaćanje toplih mliječnih obroka djeci slabijeg socio-ekonomskog statusa.

Ovo je mali obol koji u suradnji sa studenticama i studentima drugih Sveučilišta radimo za grad Vukovar koji ne želimo da bude ikada zaboravljen i koji je od velikog značenja za povijest naše zemlje. Naše malo nekome je jako puno, zato vas sve potičem da svoj dobrovoljni prilog uplatite na žiro račun Hrvatskog katoličkog sveučilišta čiji broj možete pronaći na mrežnoj stranici, istaknuo je student Blagojević.

Predavanje „Vukovarska bitka“ održala je vanjska suradnica Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Ana Holjevac Tuković iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Dr. Holjevac Tuković osvrnula se na opsadu Vukovara, sve nedužno stradale civile i branitelje te prezentirala što je sve prethodilo 18. studenoga 1991.

Rektor Tanjić zahvalio je dr. Holjevac Tuković na predavanju i izlaganju. Izrazio je posebice zahvalnost studentima i Klubu studenata Odjela za povijest „Homo volans“ koji su organizirali susret. „Hvala vam na vašoj brizi za obilježavanje dana i organizacijom konkretne pomoći Vukovaru. Ponosan sam na vas, dragi studenti, što ste po drugi put organizirali ovu akciju koja se, kako je sveučilišni kapelan istaknuo, pretvara u konkretan znak ljubavi i brige za naš Vukovar. Hrvatsko katoličko sveučilište je osam godina zaredom organiziralo odlazak u Vukovar na sutrašnji dan i ovo je prvi put da zbog epidemioloških mjera ne možemo poći. Neka ovaj mali spomen čin, naše podsjećanje bude zahvalni spomen za žrtvu branitelja Vukovara, svih onih koji su svoj život utkali u slobodu Domovine i onih koji su potpuno nevini stradali u Škabrnji“, istaknuo je rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Predsjednica studentske udruge „Homo volans“ Marija Stanešić, koja je i moderirala program, zahvalila je dr. Holjevac Tuković na prihvaćanju poziva za predavanje i tom prigodom joj je uručila prigodni poklon.

Službeni dio programa završio je zajedničkim paljenjem lampiona ispred zgrade Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Klub studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta „Homo volans“ poziva zainteresirane da se uključe u humanitarnu akciju „Hrvatski studenti za djecu Vukovara“ koja se održava od 16. do 30. studenoga.

Prikupljeni dobrovoljni prilozi biti će donirani za plaćanje toplih mliječnih obroka djeci slabijeg socio-ekonomskog statusa u Osnovnoj školi Siniše Glavaševića u Vukovaru, izvijestili su s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Za vrijeme trajanja akcije dobrovoljni prilozi mogu se donirati u postavljene kutijice na ulazu u staru zgradu Sveučilišta, u Službi za studentska pitanja kao i uplatom na IBAN žiro računa Sveučilišta:  HR1123400091110353987, s pozivom na broj HR 00 i OIB uplatitelja.