Budi dio naše mreže
Izbornik

Na HKS-u otvorena konferencija Partnerstva katoličkih sveučilišta

Zagreb (IKA)

Hrvatsko katoličko sveučilište domaćin je akademske konferencije Partnerstva katoličkih sveučilišta „Od prijateljstva do institucionalnog razvoja – 20 godina Partnerstva katoličkih sveučilišta“ od 9. do 11. svibnja. Konferencija je otvorena u četvrtak 9. svibnja.

Članovi CUP-a zajedničkim susretom i konferencijom proslavit će ovih dana u Zagrebu 20 godina zajedničkog rasta, razvoja različitih programa, suradnje na poboljšanju infrastrukture na sveučilištima, podrške u provedbi raznih istraživanja i edukacija te razmjena nastavnika i djelatnika.

Na otvorenju je sudjelovao ministar znanosti i obrazovanja RH prof. dr. sc. Radovan Fuchs, apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua, predstavnici veleposlanstava zemalja sudionica konferencija te u ime zagrebačkog nadbiskupa prof. dr. sc. Josip Šimunović, dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu.

U ime domaćina okupljenima se obratio prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Rektor je izrazio zadovoljstvo što se konferencija povodom 20. obljetnice CUP-a održava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu te je istaknuo kako je u proteklih 20 godina partnerstvo ostvarilo iznimne rezultate u jačanju akademskih programa, razmjeni studenata, znanstvenim istraživanjima, no ono što nadilazi sve te uspjehe je prijateljstvo i solidarnost među članovima. Članovi partnerstva usmjereni su na služenje u svojim zajednicama, promicanje socijalne pravde i etičnosti na dobrobit društva. Rektor je također istaknuo kako konferencija nije samo osvrt na proteklih 20 godina, već i temelj za buduću suradnju. Zahvalio je svim sudionicima i organizatorima konferencije, a posebnu dobrodošlicu iskazao je kolegama i prijateljima iz Ukrajine s nadom i molitvama za prestanak rata.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs čestitao je sudionicima konferencije 20 obljetnicu osnutka Partnerstva, istaknuvši vrijednost povezivanja i stvaranja veza između sveučilišta koja u konačnici donose višestruku korist za svaku od članica.

Okupljenima se obratio i apostolski nuncij Giorgio Lingua, rekavši: „U eri dezorijentiranosti i nesigurnosti (ratovi, pandemije, umjetna inteligencija itd.), koja je istaknula krhkost naše sigurnosti, katolička sveučilišta imaju dužnost i hrabrosti pronaći rješenja za brojna politička, moralna i društvena pitanja. Od katoličkih sveučilišta se traži da daju svoj ‘katolički’ doprinos, u najširem smislu riječi. Naime, sveučilišta surađuju ne samo na unapređenju ‘znanosti’ u njezinoj klasičnoj dimenziji universitas studiorum koja je danas nužno sve više interdisciplinarna, nego i na zbližavanju ljudi, ne isključujući nikoga jer smo svi kandidati za izgradnju novog čovječanstva: vjernici i nevjernici. Stječe se dojam da više nema vremena za gubljenje: ili čovječanstvo treba promijeniti smjer ili riskiramo zajednički nestanak. Stoga nema sumnje kako moramo predložiti inovativne odgovore na naše vječite sukobe, promičući kulturu susreta – koja stvara ljudsko i duhovno bogatstvo, prije materijalnog – umjesto stvaranja sukoba – koji rađa gubitak i nejednakost. Vaša tema: ‘Od prijateljstva do institucionalnog razvoja’ postaje, dakle, ne samo zanimljiva tema za razmišljanje, već i program za budućnost“, rekao je nuncij.

Naposljetku okupljenima su se obratili prof. dr. sc. Clemens Sedmak, direktor Instituta Nanovic za europske studije i prof. dr. sc. James McAdams, osnivač CUP-a. Profesor Sedmak, spomenuvši citat „Nikada nećeš hodati sam“, rekao je kako je jedna od glavnih odrednica Partnerstva da se svi članovi uvijek osjećaju zbrinuti u zajedništvu, nikada ne prepušteni sami sebi, čemu svjedoči briga svih članova za Ukrajinsko katoličko sveučilište, njegove studente i nastavnike. Partnerstvo je usporedio s mostom koji je snažan u svojoj konstrukciji, ima dvije strane koje premošćuju razdaljine i odvojenosti te pružaju mogućnost komunikacije. Profesor James McAdams prisjetio se početaka Partnerstva, rekavši kako je ona na početku bilo zamišljeno kao projekt, no kako je s vremenom projekt prerastao u partnerstvo jer su svi uvidjeli praktičnost suradnje koje ono donosi: financijsku pomoć članicama, podrška studentima i mladim istraživačima, različite edukacije, zajedničke konferencije i međunarodne projekte. „Partnerstvo je u svom identitetu uvijek isticalo vrijednosti poput solidarnosti, istinoljubivosti i princip objektivnosti i neutralnosti, na što sam izrazito ponosan“, zaključio je profesor McAdams.

Nakon otvorenja uslijedio je okrugli stol na kojem su sudjelovali rektor Ukrajinskog katoličkog sveučilišta izv. prof. dr. sc. Taras Dobko, doc. dr. sc. Filip Krauze sa Sveučilišta Sv. Ivan Pavao II. u Lublinu u Poljskoj, prof. dr. sc. Clemens Sedmak, direktor Instituta Nanovic za europske studije američkog Sveučilišta Notre Dame, prof. dr. sc. Krisztián Vincze, prorektor za međunarodne odnose i znanost na Katoličkom sveučilištu Pázmany Péter u Budimpešti te direktor zaklade Njemačke biskupske konferencije Renovabis prof. dr. sc. Thomas Schwartz. Uvodno predavanje prije početka okruglog stola održao je Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru.

Prvi dan konferencije završio je zajedničkom svetom misom u Sveučilišnoj kapelici koju je predvodio otac James Lies sa Sveučilišta Notre Dame u koncelebraciji sa svećenicima sudionicima konferencije.

Otvorenje i misno slavlje skladnim pjevanjem pratio je Pjevački zbor studenta HKS Chorus unicath.