Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Interliberu predstavljena knjiga „Isusov poeta"

Zagreb (IKA)

U sklopu Interlibera u Zagrebu nakladnička kuća Glas Koncila održala je u subotu 16. studenoga promociju knjige „Isusov poeta“. Riječ je prvoj zbirci pjesama Nenada Mirka Novakovića, mladog svećenika pjesnika koji je tragično preminuo prije 30 godina u 32. godini života.

O knjizi „Isusov poeta“, ali i autoru Novakoviću, budući da su se osobno poznavali još iz studenskih dana, govorio je mons. Ivan Miklenić glavni urednik Glasa Koncila. Nenadove stihove prema kojima se priprema i monodrama pod nazivom „Isusov poeta“ govorio je Slavko Nedić, također Nenadov kolega iz studenskih dana koji je i uglazbio desetak njegovih pjesma. Dio tih pjesama u glazbenom dijelu predstavljanja knjige izvela je grupa RiM iz Zagreba.

Nenad Mirko Novaković rođen je 1. studenoga 1957. godine u Sladojevcima (Slatina). Nakon sjemeništa i bogoslovije za svećenika Šibenske biskupije zaređen je 1983 godine. Dana 31. srpnja iste godine imao je mladu misu u rodnim Sladojevcima. Za kratkog svećeničkog djelovanja bio je kapelan u župi Srca Isusova u Šibeniku, zatim upravitelj župe Zablaće, a od 1986. godine postaje župnikom u Betini na Murteru (Šibenska biskupija). Poginuo je na blagdan sv. Antuna Pustinjaka (17. siječnja 1989. godine) u prometnoj nesreći na Jadranskoj magistrali kod Žaborića, dok je žurio u mjesto Prhovo u župi Primošten ‒ Stanovi gdje je trebao služiti misu. Poeziju je Novaković pisao još od djetinjstva. Napisao je oko 400 pjesama od kojih je tek mali dio objavljivan, a većina je do danas neobjavljena. Prvu knjigu njegovih stihova objavio je Glas Koncila u siječnju ove godine. Urednik izdanja je Slavko Nedić, Nenadov dugogodišnji prijatelj i suradnik još iz studenskih dana. Predgovor je napisao Stjepan Lice, a knjigu je grafički oblikovala Blaženka Matić.