Budi dio naše mreže
Izbornik

Na misi svetkovine Svete Marije Bogorodice biskup Petanjak molio zagovor sluge Božjega biskupa Mahnića

Krk (IKA)

Na svetkovinu Svete Marije Bogorodice i Svjetski dan mira krčki biskup Ivica Petanjak u krčkoj katedrali predvodio je svečano koncelebrirano misno slavlje.

U svojoj homiliji biskup Petanjak je poručio:

“Činjenica da je Marija Bogorodica, da je začela Sina Božjeg i rodila ga kao čovjeka, najveći je Marijin naslov i po tome se Marija razlikuje od svih drugih žena na svijetu, jer je samo njoj dano da rodi Boga kao čovjeka. Mi štujemo i slavimo Mariju upravo kao majku Božju, majku Kristovu. Nije moguće u ranim kršćanskim vremenima naći neki Marijin lik, sliku ili ikonu, na kojoj Marija ne bi držala Isusa u naručju. Što je Marija bez Isusa? Marija uvijek upućuje na Isusa. Uvijek vodi k Isusu.

Marija je svojim pristankom na riječ Božju omogućila da Bog Stvoritelj započne djelo spasenja ljudskog roda time što će Marija začeti i roditi Sina Božjeg kao čovjeka. Iz toga proizlazi Marijina veličina i njezino štovanje.

Evanđelist Luka kaže da je Marija sve što se događalo s Isusom, pohranjivala i prebirala ih u svom srcu (usp. Lk 2, 16-20).

Predosjećala je da taj Isus nije samo njezin i neće biti samo njezin, a čuvati u svome srcu uspomenu na nekoga znači biti u dodiru i kontaktu s njim i onda kad ga nema.

Tu se krije i smisao pravog i ispravnog odgoja. Nijedan roditelj i prijatelj ne smije se postaviti tako da svom djetetu ili prijatelju onemogući da slijedi svoje zvanje i poziv, ali možemo ostati u trajnom kontaktu time što ćemo misliti na njega, a misliti znači ljubiti, a ljubiti znači blagoslivljati.

Na taj način prostorno možemo biti neizmjerno daleko, a da nikad nismo napustili svoj dom i mjesto prebivališta u srcu onih koji nas ne prestaju nositi i o nama razmišljati. Tu je snaga misli i snaga ljubavi. Zato kažemo da nam se neka misao začela u glavi, a ljubav omogućuje da se ta misao rodi, da se ostvari. Na taj način svaki čovjek, jer je slika Božja, može začeti i može roditi.

U tom duhu se nudi svakome od nas ono što je jednoć bilo ponuđeno Blaženoj Djevici Mariji: da začne Sina Božjega, da ga rodi i podari svemu svijetu kao Spasitelja.

Svaki onaj koji misli dobro, koji svoje srce ispunja dobrotom i iskreno ljubi, izgrađuje ljepši i bogatiji svijet. Svaki takav može imati Mariju za majku i za uzor, a to je najbolji način štovanja Marije i najsigurniji put svetosti.”

Na kraju mise biskup Petanjak predmolio je molitvu na grobu sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića čiju su 100. obljetnicu rođenja za nebo Krčka biskupija i Postulatura sluge Božjega započeli obilježavati 14. prosinca 2019. U sve važne trenutke u životu biskupije pa tako i prigodom početka nove građanske godine 2020. okupljeni puk molio je na grobu sluge Božjega tražeći njegov zagovor.

Uz pratnju raspjevane Crkve i himan Presjajna luči mons. Petanjak pomolio se riječima: „Isuse Kriste pastiru dobri, Tvoj sluga, naš biskup Antun, luč je koja nas prati i pokazuje nam svojim svetim primjerom put prema Tebi, Vječnome Svjetlu. Po zagovoru tvoga Ugodnika: blagoslovi našu Krčku biskupiju, obitelji, djecu i mlade, stare, bolesne i nemoćne, biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove. Svima nam podaj vjere i snagu ustrajnosti da svatko u svome mjestu i radu izgrađuje sveto okruženje ljubavi i služenja. To molimo Tebe, koji živiš i kraljuješ uvijeke vjekova. Slugo Božji biskupe Antune, u ovoj nas godini jednog stoljeća tvojega rođenja za Nebo prati svojim zagovorom. Izmoli nam kod Vječne luči mir u srcima. Odagnaj od svih nas i naše domovine: rat, ljubomoru, ogovaranja i klevete, netrpeljivosti, korupciju, rastave brakova i obitelji da budemo ono za što si se ti cijeloga svoga života trudio: jedna sveta zajednica – Crkva!“

Grob sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića u krčkoj katedrali mjesto je hodočašća mnogih ne samo vjernika Krčke biskupije već i gostiju iz ostalih dijelova Hrvatske ali i Mahnićeve rodne Slovenije.