Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Misijsku nedjelju u Blatu predstavljen novi đakon

Blato (IKA)

Misijska nedjelja proslavljena je 22. listopada 2023. u Župi Svih svetih u Blatu na Korčuli, a tom prigodom župljanima je predstavljen đakon Ivan Galjuf koji će u njihovoj župi kimati đakonski praktikum.

Župnik don Željko Kovačević predslavio je misu s djecom. U župnoj crkvi priređen je prigodan igrokaz. Djevojčice iz OŠ Blato, koje sudjeluju u radu dobrotvorne dječje radionice „Biseri Očeva milosrđa“, pod vodstvom vjeroučiteljica s. M. Anamarije Vuković prikazale su pojedinačno način života na jednom kontinentu. Igrokaz su završile porukama okupljenima da i sami svakoga dana budu misionari te da molitvom podrže misionare u dalekim zemljama.

Po završetku igrokaza izlazna procesija zaputila se prema loži gdje su učenici blatske Srednje škole „Ivo Padovan“ izložili lumblije, tradicionalni blatski kolač koji se radi sa sastojcima koji se prikupljaju tijekom ljeta, a za tu prigodu izradili su ga učenici sa svojim profesoricama. Župnik Kovačević je blagoslovio slastice.

Biseri Očeva milosrđa“ također su pripremili zastavice raznih misionarskih zemalja koje su na izlazu iz crkve, uz otisnutu molitvu za misije, vjernici mogli uzeti i ponijeti svojim domovima. Na istom mjestu prikupljani su i prilozi za misije. Iz hrvatskog naroda u misijama ima sedamdeset misionara.

Vjernici župe Blato upoznali su i novog đakona Dubrovačke biskupije don Ivana Galjufa koji će kod njih imati praktikum prije prezbiterskog ređenja. Đakon Galjuf posluživao je na sve tri mise, a na misi pro populo i na večernjoj misi je i propovijedao. Tumačeći misna čitanja govorio je o otmu da Bog želi da njegova riječ dođe do svih ljudi i za to poziva ljude, iako zna da su grešni, koji evanđeoske poruke prenose u snazi Duha Svetoga. Potaknuo je vjernike da svojim kršćanskim načinom života budu Kristovi svjedoci i da se ne boje.

Kako se toga nadnevka inače slavi spomendan sv. Ivana Pavla II. u spomen na dan kada je služio prvu misu kao papa na Trgu sv. Petra i kada je pozvao sve narode svijeta da se ne boje i da otvore vrata Kristu, u crkvi je izložena njegova slika, a župnik je na kraju mise podijelio blagoslov s njegovim moćima, kojima su vjernici nakon mise mogli iskazati čašćenje.