Budi dio naše mreže
Izbornik

Na otoku Žirju postavljena spomen-ploča svećeniku don Ferdinandu Koledniku

Žirje (IKA)

Mještani otoka Žirja u petak 3. rujna postavljanjem spomen-ploče odali su počast svećeniku don Ferdinandu Koledniku. On je snagom kršćanske ljubavi i spremnosti na žrtvu za povjerene mu vjernike, u Drugom svjetskom ratu 13. listopada 1943. godine od sigurne smrti, progona i odmazde njemačke vojske spasio 650 otočana.

Otkrivanju ploče prethodila je misa zadužnica koju je u župnoj crkvi Sv. Marije predvodio župnik don Oleg Petrović.

Spomen-ploča postavljena je na župnu kuću, a prigodom četrdesete obljetnice smrti hrabrog svećenika. Kako je vlč. Kolednik po nacionalnosti bio Slovenac ploču je s predsjednikom udruge “Ruža Hrvatska” Željkom Šižgorićem otkrila predsjednica Saveza Slovenaca u Republici Hrvatskoj Barbara Riman. U ime slovenske vlade bio je prisutan predstojnik Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence u svijetu Rudi Merljak.

Ferdinand Kolednik rođen je 24. svibnja 1907. godine u Mariboru, a umro je 1. rujna 1981. godine u Pogorju na Koroškem. Za svećenika zaredio ga je 25. rujna 1932. godine šibenski biskup Jeronim Mileta. Službu na Žirju započeo je početkom 1940. godine, a svećenik i dušobrižnik Žirjanima je bio tijekom tri najteže godine Drugog svjetskog rata. S otoka je odveden u koncentracijski logor u Njemačkoj 1943. godine, a nacisti su ga uhitili i deportirali zbog njegovog nevjerojatno hrabrog i velikog djela – spašavanja života 630 Žirjana koje su Nijemci naumili smaknuti.

Dogodilo se to 1943. godine nakon kapitulacije Italije kada su poraženu vojsku Kraljevine Italije zamijenili njemački vojnici. Njemačke postrojbe nastojale su svim silama zadržati sva okupirana područja te posebno kontrolu nad otocima koji su postali strateški važni zbog napredovanja savezničke vojske na Apeninskom poluotoku. Nijemci su 13. listopada 1943. godine izvršili desant na Žirje kako bi prije partizana zaposjeli jake topničke bitnice te važni sustav veze na njemu. Njemački desant naišao je na neočekivano jak otpor partizana. Iznenađeni napadom koji nisu očekivali, a u namjeri da po svaku cijenu ostvare svoje nakane, Nijemci se okomljuju na civilno stanovništvo Žirja. Sve koje su zatekli odveli su na trg u Selu s namjerom da ih pobiju. Na trg su Nijemci doveli 630 stanovnika Žirja s namjerom da ih sve do posljednjeg pobiju. U tom trenutku iz župne kuće izlazi don Ferdinand Kolednik, žirjanski župnik i dolazi pred njemačkog zapovjednika, pada na koljena i moli ga da poštedi Žirjane. Njegove su molitve i preklinjanja pokolebale  Nijemce te oni odustaju od odmazde i puštaju Žirjane na slobodu. U tom trenutku Ferdinand Kolednik je spasio 630 života pa i život na Žirju za sva buduća vremena. Jedina žrtva tog strašnog događaja bio je don Ferdinand. Njega Nijemci odvode sa Žirja u Šibenik, a odatle u Njemačku gdje je bio zatočen u logoru. Srećom uspio je preživjeti te je oslobođen u svibnju 1945. godine.

Spomen-ploča svećeniku don Ferdinandu Koledniku na otoku Žirju