Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Plehanu počele duhovne vježbe za svećenike

Derventa (IKA)

Duhovna vježbe za svećenike pod geslom „Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom!“ (Iv, 12, 26.) počele su u nedjelju 21. veljače u franjevačkom samostanu na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Voditelj duhovnih vježbi je o. Ivan Ike Mandurić, superior isusovačke zajednice u Osijeku. Nakon molitve Večernje i zaziva Duha Svetoga o. Mandurić je u prigodnom nagovoru svećenicima posvijestio što su u biti duhovne vježbe i zašto su one potrebne svećenicima. Uz ostalo je rekao da su duhovne vježbe prastari sustav koji čovjeku pomaže da Boga dozove u prostore vlastitog života, i u isto vrijeme da se penje prema Bogu i uđe u Božje prostore; da duhovno vježbanje sadrži i elemente tjelesnog vježbanja, treninga te zahtjeva snažnu motivaciju, zalaganje, napor i disciplinu. Govoreći o razlici između tjelesnog i duhovnog vježbanja naglasio je kako je kod tjelesnog treninga rezultat gotovo uvijek razmjeran pametno uloženom trudu dok u duhovnom vježbanju rezultat ovisi o Bogu. „Stoga je glavni cilj svih meditacija, kontemplacija, ispitivanja savjesti, usmene i mislene molitve da nas što više otvore Bogu i dopuste da u nama djeluje njegova milost“, ustvrdio je voditelj. Nadalje je rekao kako tematski gledano, duhovne vježbe predstavljaju sažeti pregled kršćanske vjere i sustav za utvrđivanje kršćanskog svjetonazora, da se duhovne vježbe u strogom smislu riječi obavljaju u šutnji u samoći, u prostoru koji je odvojen od svakodnevnice i redovitih dužnosti te da je važno u svakodnevnici pronaći vremena i mira za meditaciju.

Uz domaćeg gvardijana fra Antu Tomasa na duhovnim vježbama sudjeluje još dvadesetak svećenika među kojima derventski dekan fra Ivan Marić i doborski dekan preč. Jakov Filipović.

Program duhovnih vježbi trajat će do četvrtka 25. veljače kada završavaju misnim slavljem i Te Deumom.