Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Plehanu proslavljena Mlada nedjelja

Plehan (IKA)

Mlada nedjelja, koja je svečano proslavljena u nedjelju 22. siječnja u franjevačkoj Župi sv. Marka evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini, okupila je oko 150 vjernika iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Slavlje je predvodio plehanski gvardijan fra Anto Tomas.

U suslavlju su bili župni vikar fra Mate Vincetić i fra Ivan Ćurić. „Vas, koji živite na ovim minama zla posutim prostorima Bosanske Posavine, zovem apostolima mira i dobra jer krčite to zlo da bi mladi poslije vas mogli ovdje doći i živjeti u miru. Budimo zahvalni Bogu za tu mogućnost življenja na svome ognjištu. Mlada nedjelja treba Plehančanima biti zavjet da ovdje dođu slaviti Gospodina i družiti se. Stoga je ovo je dar Božji svima vama koji ste došli iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske“, rekao je, između ostaloga, fra Ante u propovijedi.

Zahvalio je i Plehančanki Ani Budim-Garo, koja je toga dana iz Zagreba, gdje živi, na Plehan organizirano došla s još dvadesetak vjernika. Kako je te nedjelje slavljena i Nedjelja Božje riječi, fra Anto je istaknuo kako kršćanin ne može živjeti bez Riječi Božje u kojoj je, kako je naglasio, sva mudrost i snaga za naš život.

Svakome je vjerniku poslije mise darovao Biblije za mlade u kojima je predgovor napisao kardinal Vinko Puljić, a u kojem poziva vjernike na bolje upoznavanje Biblije i širenje Riječi Božje. „Pozvani smo biti svjetlo svijeta i sol ove zemlje, pronalaziti braću i sestre i širiti ono što nam Gospodin govori. Neka vam ove Biblije budu znak odanosti Riječi Božjoj“, poručio je na kraju fra Anto. Slavlje je pjevanjem animirala s. Petronila Kovačević.

Vjernike su u crkvi dočekale nove klupe koje su prije Božića postavljenje zahvaljujući donaciji Plehančana, a osobito Ivici Brkljačiću, koji je bio koordinator oko izrade i postavljanja. Kako je toga dana slavljen i sv. Antuna pustinjak, u druženju poslije mise uz zajednički ručak svakome je, koji nosi ime Anto, gvardijan čestitao imendan i darivao Bibliju za mlade s posvetom.