Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Plehanu proslavljena Mlada nedjelja

Plehan (IKA)

Mlada nedjelja proslavljena je 7. studenoga u Župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Uz domaće svećenike fra Jozu Gogića i fra Ivana Ćurića svečano misno slavlje u novoj župnoj crkvi Sv. Marka Evanđeliste predvodio je gvardijan fra Anto Tomas.

Zapitavši se što možemo naučiti iz Isusovih riječi pročitanog ulomka Evanđelja, fra Anto je naglasio „da smo poput udovice koja je s ljubavlju darovala sve što je imala i mi pozvani darovati sebe i svoju ljubav“. „Kad idemo nekome u posjet nosimo dar – milošću. Budimo svjesni da sve što nas okružuje, što smo stekli je Božji dar. Stoga ono što darujemo drugima mi uzimamo od Božje ljubavi i darujemo drugima. Ne dokazujmo se preko materijalnih stvari. Ne tražimo prva mjesta, nego u srcu stvarajmo svoju snagu. Gospodin vrednuje ono što nam je u srcu. Dragi mladi, promatrajte svoje roditelje kako rade i recite im hvala. Trošite novac svojih roditelja odgovorno. Uključite se u zaštitu zemlje, materijalnih dobara“, neke su od poticajnih fra Antinih misli dok je promišljao nad Evanđeljem ove nedjelje u kojim Isus upozorava da se čuvamo pismoznanaca, koji rado idu u dugim haljinama, vole pozdrave na trgovima, prva sjedala u sinagogama i pročelja na gozbama; proždiru kuće udovičke, još pod izlikom dugih molitava te poučava na primjeru sirote udovice.

Poslije mise fra Anto je predvodio euharistijsko klanjanje.

Okupilo se toga dana šezdesetak Plehančana i njihovih prijatelja te su druženje uz okrjepu i pjesmu nastavili u prostorijama samostana.