Budi dio naše mreže
Izbornik

Nacionalno hodočašće Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva u Svetu zemlju

Zagreb/Jeruzelem (IKA)

Članovi Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva (HKLD) boravili su prvog tjedna u rujnu na nacionalnom hodočašću u Svetu zemlju, predvođeni duhovnim asistentom prof. dr. Ivanom Bodrožićem i predsjednikom Društva prof. dr. Rokom Čivljakom.

Hodočašće su počeli u Nazaretu, gradu u kojemu je „sve počelo“, kada je anđeo navijestio Mariji da će začeti Sina Božjega. Uz obilazak Marijinog izvora i Bazilike Navještenja u kojima se anđeo obratio Mariji, prvu hodočasničku misu slavili su u crkvi sv. Josipa, moleći za sve članove Društva i njihove obitelji, a osobito preminule duhovnike i članove HKLD-a. U nastavku su posjetili uobičajena hodočasnička mjesta: Galilejsko jezero, Goru Blaženstava, Tabghu, Crkvu umnažanja, kao i Kanu Galilejsku u kojoj je sedam bračnih parova obnovilo bračne zavjete. U palestinskom dijelu hodočašća posjetili su Betlehem, Baziliku Isusova rođenja, kao i crkvu Gloria in Excelsis u Siyar al-Ghanimu, u poljima u kojima se anđeo objavio pastirima viješću da se u gradu Davidovu rodio Spasitelj Svijeta. Toga dana misu su slavili u kripti Bazilike Isusova rođenja, u jednoj od špilja, tik uz mjesto Isusova rođenja, a odmah pokraj špilje sv. Jeronima, u kojoj je prema predaji živio sveti Jeronim, autor Vulgate (prijevoda Biblije na latinski jezik).

Središnji dio hodočašća bio je posjet Maslinskoj gori, Getsemanskom vrtu, ulici Via dolorosa, Bazilici Svetog groba i Golgoti – mjestima Isusove muke, smrti i uskrsnuća – slaveći misu u kapeli udaljenoj svega nekoliko metara od mjesta s kojih je Isus Krist uzašao u vječnu slavu. Uslijedio je obilazak Dvorane posljednje večere, groba kralja Davida i Zida plača, kao i fotografiranje uz spomenik sv. Nikoli Taveliću, šibenskom hodočasniku i mučeniku te prvom hrvatskom kanoniziranom svecu. Prolazeći palestinskom pustinjom, hodočasnici su posebno razmatrali prispodobu o milosrdnom Samarijancu (Lk 10,30-37) te značenje ovog odlomka Evanđelja u definiranju temeljnih odrednica liječničkog poziva u kojemu je, uz profesionalnost i znanstvenu utemeljenost svih postupaka koji se primjenjuju kod bolesnika, važno pokazati i milosrđe/suosjećanje prema svim ljudima koji su potrebiti skrbi.

Završno misno slavlje u Svetoj zemlji članovi HKLD-a slavili su u crkvi sv. Jakova, Beit Hanina, novijoj jeruzalemskoj crkvi i župi, u kojoj se okuplja nova generacija kršćana u Jeruzalemu. Premda je kršćana u Svetoj zemlji iz godine u godinu sve manje, ova živa zajednica svjedoči opstanak kršćana na ovim prostorima, za što su i hodočasnici posebno molili.

Uz svjedočenje zajedništva i bratstva te jedinstva Crkve tijekom ovoga hodočašća, članovi HKLD-a bili su posebno oduševljeni duhovnim vodstvom don Ivana Bodrožića koji im je tijekom veoma intenzivnih tjedan dana podario ne samo duhovnu obnovu i teološku izobrazbu nego i na veoma specifičan način, na svakom lokalitetu koji su posjetili, dočarao povijesni, kulturni i politički kontekst svih povijesnih događanja vezanih uz mjesto i vrijeme rađanja kršćanstva. I ovo iskustvo HKLD-ovaca potvrdilo je nezamjenjivu vrijednost hodočašćenja u duhovnoj obnovi i formaciji vjernika.