Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Auza: Više prostora za žene u mirovnim i sigurnosnim procesima u svijetu

New York (IKA)

Stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima nadbiskup Bernardito Auza sudjelovao je 4. studenoga u otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u povodu obilježavanja 20. obljetnice povijesne Rezolucije 1325 o ženama, miru i sigurnosti koja je jednoglasno odobrena 31. listopada 2000. godine.

Žene su još uvijek prečesto žrtve oružanih sukoba, i zaboravljene su u mirovnim i sigurnosnim procesima. Da bi se u svijetu više vrednovala uloga žene, potrebno je ići dalje od obećanja, istaknuo je nadbiskup Auza. Sigurno, od tog je datuma postignut napredak. Glas žena sve se više čuje i na mnogim se mjestima daje više prostora njihovu jedinstvenom doprinosu za postizanje mira i pomirenja. Ipak, još mnogo toga treba napraviti da bi se povećala prisutnost žena na tom važnom području. Naime, velike razlike koje proizlaze uglavnom iz društveno-kulturnih čimbenika, obilježavaju još uvijek stanje žena, kao što je nedavno istaknuo i papa Franjo.

Žene su često prve žrtve nasilja kojega su rijetko uzrok i činiteljice, te podnose najveći teret sukoba, kao što su raseljavanje i lišavanje osnovnih dobara i usluga koji utječu na njihovo zdravlje i socijalno blagostanje, te onih osoba za koje se brinu, rekao je stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima i upozorio: One su predmet seksualnog nasilja koje se koristi kao ratno oružje. Sve to moramo u svakom trenutku i na svakom mjestu odlučno osuditi.

Nadbiskup je upozorio da su potrebni učinkovitiji napori da bi se spriječili takvi okrutni zločini i da bi počinitelji bili privedeni. Ako želimo da se ta djela smanje, moramo se suočiti s raširenom nekažnjivošću tih djela koja se još uvijek događaju u slučajevima sukoba. Žene su žrtve ratova, ali i promicateljice mira i pomirenja u obiteljima te u zajednicama koje su ušle u sukob. Isto su tako često isključene iz razgovora o programima koji pokušavaju naći rješenje za trajni mir.

Međutim, važno je da njihov talent i nezamjenjive vještine budu iskorištene u odlučujućim nacionalnim, regionalnim i međunarodnim procesima. Nastaviti isključivati puno sudjelovanje žena u svakoj fazi i dimenziji mirovnih procesa, značilo bi neispunjavanje preuzetih obaveza nakon odobrenja Rezolucije 1325. To vrijedi i za mirovne operacije Ujedinjenih naroda; potrebna je veća osjetljivost na temeljne potrebe žena i djevojaka, podupirući za to i prisutnost uniformiranih žena, rekao je mons. Auza, prenosi Vatican News.

Posebno poštovanje i zahvalnost uputio je tisućama katoličkih redovnica koje, potaknute primjerom Majke Terezije iz Kolkate, dobitnice Nobelove nagrade za mir prije 40 godina, u svim dijelovima svijeta rade na promicanju dostojanstva i emancipacije žena, toga strateškog čimbenika, premda nije javno proglašen, da bi gradile i održale mirna društva. Dakle, postoje žene vjernice koje odgovaraju na izazove trgovine ljudima i na druga zlostavljanja koja podnose žene, muškarci, mladići i djevojke.

To osobito čine katoličke redovnice okupljene u međunarodnu mrežu „Talitha Kum“ koja je osnovana prije 10 godina, a koja je pomogla više od 15.000 žrtava i kroz svoje inicijative za jačanje svijesti i sprječavanje, pomogla je još 200.000 ljudi. Te žene mira i solidarnosti, unutar i izvan sukoba pomažu onima koji trpe posljedice rata i nerazvijenosti, te daju primjer cijeloj međunarodnoj zajednici kako se suočiti s dubokim uzrocima sukoba i nejednakosti, rekao je nadbiskup Auza i na kraju apelirao na Vijeće sigurnosti da ide dalje od riječi i da djelima ostvaruje integraciju žena u mirovnim procesima da bi se došlo do većih i trajnih rezultata za dobro svih.

Ključne riječi:
Auza uloga žene UN