Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Nismo dovoljno slušali glasove žena u Crkvi

Vatikan (IKA)

Prijevod predgovora pape Franje u knjizi „Smaschilizzare la Chiesa“? („Demaskulizacija Crkve“?) – djelu koje je kritički osvrt o „načelima“ Hansa Ursa von Balthasara (Edizioni Paoline, 2024.), a u kojem se nalaze doprinosi troje teologa, salezijanske redovnice Linde Pocher, Lucije Vantini i don Luce Castiglionija – objavio je u srijedu, 7. veljače 2024. Vatican News.

Troje teologa bili su pozvani da sudjeluju na zasjedanju Vijeća kardinala te da promišljaju o ulozi žena u Crkvi. Papin predgovor donosimo u cijelosti.

Papa Franjo

Prisutnost i doprinos žena životu i rastu crkvenih zajednica kroz molitvu, promišljanje i djelovanje stvarnosti su koje su oduvijek obogaćivale Crkvu, štoviše one čine njezin identitet. Ipak, uvidjeli smo, osobito tijekom pripreme i slavlja Sinode, da nismo dovoljno slušali glas žena u Crkvi i da Crkva od njih ima još mnogo naučiti.

Za „demaskulizaciju“ Crkve potrebno je slušati jedni druge, jer Crkva je zajedništvo muškaraca i žena koji dijele istu vjeru i isto krsno dostojanstvo. Iskreno slušajući žene, mi muškarci slušamo nekoga tko stvarnost vidi iz druge perspektive i tako smo dovedeni do toga da preispitamo svoje projekte, planove, svoje prioritete. Ponekad smo pogubljeni. Ponekad je ono što slušamo toliko novo, toliko drugačije od našeg načina razmišljanja i viđenja, da nam se čini apsurdnim i osjećamo se zastrašeno. Ali ova dezorijentiranost je zdrava, tjera nas da rastemo.

Potrebno je strpljenje, međusobno poštovanje, slušanje i otvorenost kako bismo istinski učili jedni od drugih i napredovali kao jedan Božji narod, bogat različitostima, ali koji hodi zajedno.

Upravo sam stoga želio zamoliti jednu ženu, teologinju, da Vijeću kardinala ponudi put razmišljanja o prisutnosti i ulozi žena u Crkvi. Polazna točka ovog putovanja je razmišljanje Hansa Ursa von Balthasara o marijanskom i petrovskom načelu u Crkvi, razmišljanje koje je nadahnulo učiteljstvo posljednjih pontifikata u nastojanju da se razumije i unaprijedi različita crkvena prisutnost muškaraca i žena.

Točka dolaska je pak u Božjim rukama. Pomolimo se Duhu da nas prosvijetli i pomogne nam razumjeti, pronaći učinkovit jezik i misao kako bismo se obratili ženama i muškarcima današnjice, u Crkvi i u svijetu, kako bi mogli rasti u svijesti o uzajamnosti i praksi suradnje između muškaraca i žena.

Drago mi je što kroz ovu publikaciju razmišljanja koja su Lucia Vantini, Luca Castiglioni i Linda Pocher ponudili Vijeću kardinala mogu biti na raspolaganju svima onima koji žele sudjelovati u sinodalnom dijalogu i dublje proniknuti u temu crkvenih relacija između muškaraca i žena, što mi je jako na srcu. To su osvrti koji teže otvaranju, a ne zatvaranju; koji nas potiču na razmišljanje, pozivaju na traženje, pomažu nam da molimo.

To je ono što želim u ovom trenutku sinodalnog procesa: da se ne umorimo od zajedničkog hoda, jer samo kad koračamo mi smo ono što moramo biti, živo tijelo Uskrsloga u pokretu, izlasku, susretu sa svojim braćom i sestrama, bez straha, na ulicama svijeta. Neka nas na tom putu prati Marija, majka vjere!

Vatikan, 8. prosinca 2023.