Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić: Betlehemsko dijete daruje lijek za brojne poteškoće hrvatskog društva

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić je, predvodeći 25. prosinca u splitskoj katedrali Sv. Dujma svečano božićno misno slavlje govorio o poniznom dolasku Boga na ovaj svijet, pozvavši sve na poniznost.

„Događaj Božića, Božje milosno iznenađenje, razumije se samo unutar naše otvorenosti Božjem Duhu i molitvene sabranosti koja traži srce priklonjeno Božjem srcu i poniznost u prihvaćanju vlastite nemogućnosti da do kraja proniknemo Božja otajstva i divne naume Njegove utjelovljene ljubavi. A i sam Bog k nama dolazi u poniznosti! Da, s nebesa siđe, ponizi sam sebe i susreće nas odozdo. Spušta se do dna tame noći! Učinio se posljednjim da se nitko ne osjeti isključen; rađa se na periferiji da se nitko ne osjeti udaljen; dolazi siromašan da siromahe obogati i vrednuje kao povlašteno mjesto svoje prisutnosti. Sa svima želi biti bliz, solidaran, svjetlo u tamama svijeta, put i nada u čovjekovim kriznim stanjima“, pojasnio je mons. Barišić.

Nadbiskup je također govorio o čvrstoj i zdravoj obitelji kao Božjem putu i o Betlehemskom djetetu“ koje nam se daruje kao lijeku za brojne poteškoće s kojima se suočava hrvatsko društvo“.

„’Nebeski emigrant’ – Betlehemsko dijete – koje napušta nebesa i dolazi k nama, prihvaća cjelovito ovo naše ‘danas’, obilježeno demografskim slomom, odlaskom mladih i čitavih obitelji, neizvjesnostima i poteškoćama, korupcijom i nepotizmom, krizom moralnih i duhovnih vrednota unutar Crkve i društva; nepravdama i podjelama, nejasnim kurikulima i nametnutim ideologijama koje ugrožavaju obitelj, zajednicu muškarca i žene“, rekao je nadbiskup.

Mons. Barišić rekao je da je obitelj trajno izložena mnogim napadima, ali ona ne može biti poražena jer je Krist odabrao baš obitelj kao Božji put i način ulaska u ovaj svijet. „Obitelj – izvor života i radosti, zaštićena je božanskom zaštitom i u njenom srcu kuca ljubav Božja! U obiteljskom slavlju Božića obitelj se obnavlja i pomlađuje, širi se nebeski signal, posebno ozračje koje pokriva i zahvaća čitav prostor doma, društva i svijeta. U mreži ljubavi Betlehemskog djeteta uspostavlja se komunikaciju između Boga i čovjeka, neba i zemlje; između bračnih drugova, roditelja i djece, braće i sestara! Ako Bog izabire obitelj otkuda čovjeku pravo da njoj često okreće leđa?“, rekao je. Nadbiskup Barišić naglasio je da nam Betlehemsko dijete koje je postalo čovjekom doziva u svijest da smo svi braća i sestre! Vrijeme je da kao jedna Božja obitelj u radosnom i toliko potrebnom zajedništvu počnemo živjeti po Božjim zakonima ljubavi i dobrote! Kao građani svijeta i baštinici neba pozvani smo pomoći izgrađivati ovo naše „danas“ u perspektivi kraljevstva Božjeg, rekao je nadbiskup.

Božić je svetkovina života i najveća obrana ljudskog dostojanstva, nastavio je nadbiskup, „temeljni ustav za naše ‘danas’ i za cijelu ljudsku povijesti! Krist Gospodin, ‘Nebeski emigrant’, dar Božje ljubavi, rodio se u štalici, ali i od tu na svojevrstan način želi ’emigrirati’ u svoj pravi dom! A njegov pravi dom je čovjekovo srce jer ljubi svakog pojedinca; njegov pravi dom je obitelj jer nju izabire kao put svojeg dolaska na svijet; njegov dom je naše društvo i čitav svijet jer je došao spasiti sve ljude! Ova Ljubav dolazi nama tako blizu i želi nama osobno progovoriti. Svojim utjelovljenjem Krist nam šalje jasnu poruku: da u ovom svijetu ima puno dobroga i plemenitoga, da se za njega i u njemu isplati boriti za spasenje čovjeka. Božić nas izvlači iz pasivnosti i upućuje da u svojim životnim ulogama budemo širitelji svijetla dobrote i mira. Jer svijetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze!“, istaknuo je nadbiskup.

„Božić je radosni susret „svojih“, objava Boga i novog čovjeka. Bog nam je darovan, i u darovanosti Božića pozvani smo oblikovati naše „danas“ i svoje živote. Neka rođenje Sina Božjega, svjetla u Betlehemskoj noći osvijetli našu tamu uma i sljepoću srca, da naslutimo i spoznamo veličinu i dostojanstvo svojeg poziva i naših obitelji; da upoznamo kako smo u ljubavi predodređeni za posinstvo po Isusu Kristu, po dobrohotnosti njegove volje i po bogatstvu njegove milosti. (Usp. Ef 1, 3-10)“, poručio je, između ostaloga, nadbiskup Barišić, udijelivši božićni blagoslov.

Na misi su koncelebrirala trojica svećenika među kojima je bio i katedralni župnik don Tomislav Ćubelić. Pjevao je katedralni zbor pod ravnanjem mo Šime Marovića uz orguljašku pratnju mo Ivana Urlića.