Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić blagoslovio obnovljenu župnu kuću u Srinjinama

Srinjine (IKA/TU)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predslavio je u nedjelju 19. rujna 2021. misu ispred župne crkve Porođenja Blažene Djevice Marije u Srinjinama, nakon koje je blagoslovio obnovljenu župnu kuću, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

U koncelebraciji su bila trojica svećenika: župnik don Tomislav Ćubelić, bivši župnik don Ante Delić i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić. Pjevanje su predvodili pučki pivači iz Srinjina.

Na početku je pozdravni govor izrekao domaći župnik don Tomislav Ćubelić koji je tu službu preuzeo prije godine dana, nakon službi u katedralnim župama u Trogiru (13 godina) i Splitu (13 godina, također). Naglasio je da je blagoslov župne kuće povod da se nadbiskup susretne s ljudima i ohrabri tu župnu zajednicu, koju je već nekoliko puta pohodio.

„Crkva ima lijep naziv za crkvu – kuća Božja. Kuća je znak i stvarnost obiteljskog zajedničkog života, ljubavi, razumijevanje i dobrote. Čovjek se u svom domu osjeća sigurnim, zaštićenim i dom ili kuća uvijek trebaju biti otvoreni za čovjeka i Boga. Problem je ako je kuća zatvorena za ljude i Boga. Župna kuća je zajednička ovim ljudima i otvorena za sve ljude“, kazao je na početku slavlja don Tomislav.

„Vi ste danas oče nadbiskupe u ‚Poljičkoj Republici‘ koja stoljećima ima svoj statut u koji je utkan Bog, čovjek, vjera, bližnji i sve to negdje živi u životima ovih ljudi“, naglasio je don Tomislav, zahvalivši svima koji su sudjelovali u obnovi župne kuće.

Nadbiskup Barišić je u homiliji govorio o pravedniku i svijetu koji je neprijateljski raspoložen prema njemu, kako u Isusovo vrijeme, tako i danas. „Pravednik nad pravednicima, Sin Božji nije dobro prošao u ovom svijetu, koji je neprijateljski raspoložen prema pravednosti, ljubavi, vjernosti i vjeri. Pravednik nad pravednicima bio je izrugan, optužen, mučen i razapet na križ. Slično se i danas događa s pravednicima. Svatko od nas želio bi imati u susjedstvu poštenu, odgovornu, solidarnu i savjesnu osobu, obitelj. Međutim, mnogo je zavisti, obijesti, svadljivosti koja stvara nered u čovjekovu srcu i u međuljudskim odnosima. U čovjeku koji izda Boga stvara se averzija prema svemu što je dobro“, kazao je nadbiskup.

Dodao je da ratovi prvo nastaju u ljudskom srcu. U nastavku je govorio o Isusu Kristu, koji je iz ljubavi prema čovjeku prihvatio muku, patnju i smrt na križu. „Isus na zlo nije odgovorio osvetoljubivošću i mržnjom nego ljubavlju, kojom je pobijedio zlo. Učenike je poučavao mudrosti i Njegove riječi nisu informacija nego kateheza. ‚Ako tko želi biti prvi neka bude posljednji i poslužitelj svima.‘ Gospodin i nas želi poučiti i potaknuti na propitivanje kakvi smo ljudi i kršćani. Zlo nije dom za čovjeka. Nikada nijedna basna, dječja priča nije slavila zlo, uvijek se stavljala na stranu dobra koje pobjeđuje. Neka Gospodin bude naš učitelj i odgojitelj, posebno vama dragi roditelji da svojoj djeci možete prenijeti ove vrednote, da budete učitelji svjedoci“, poručio je nadbiskup Barišić.

Srinjine se prvi put spominju u darovnici kneza Trpimira od 4. ožujka 852., kao selo Srinjin, što znači da je naseljeno odmah nakon doseljenja Hrvata ili nedugo poslije njihova doseljenja u 7. stoljeću. Poslije toga, selo se više puta spominje u povijesnim dokumentima i bilo je jedno od 12 katuna na početku povijesti Poljica. Župna crkva Male Gospe spominje se 7. srpnja 1413. Župa ima cjelokupnu arhivu od 16 stoljeća pisanu na bosančici, do polovine 19. stoljeća na jezicima koji su se koristili. U zvoniku koji je završen 1683. godine postoji zvono napravljeno 1727. godine koje zvoni i danas. Današnja župna kuća sagrađena je od klesanog kamena 1903. godine. Za župnikovanja don Mate Selaka 1985. godine je obnovljena, a sada je potpuno renovirana: ispjeskareni su vanjski zidovi, nalivene dvije nove terase, postavljena nova krovna konstrukcija, izolirani su krov i zidovi. Unutar kuće iskopano je do 60 centimetara te je postavljena hidroizolacija jer se kuća nalazi na vodnom području. Osim toga postavljeni su novi zatvori, električna instalacija i instalacije za vodu te novi namještaj, uređena je garaža, prostor ispred kuće i novi ulaz te vrt. Financijsku konstrukciju radova nosio je Nadbiskupski ordinarijat u Splitu, a namještaj čitave kuće financijski je zatvoren od priloga vjernika. Radovi su počeli 7. rujna 2020., a kuća je useljiva od 23. srpnja 2021. Radove je izvela tvrtka „ŽING“. Župa Porođenja Blažene Djevice Marije u Srinjinama danas ima oko 1400 žitelja, vrtić, osnovnu školu, poštu, ambulantu. U župi je u 2021. kršteno 16 djece, a pokopano je osmero ljudi. Župljani su za blagoslov pripremili prigodni domjenak (soparnike i kolače) u crkvenom dvorištu.