Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić: Dosljedni kršćani i danas su progonjeni

Sičane (IKA)

Svetkovina sv. Nikole Tavelića svečano je proslavljena u nedjelju 17. studenoga u istoimenoj crkvi u Sičanima (župa sv. Jakova Apostola – Dicmo Donje). Euharistijsko slavlje, kojem je prethodila procesija, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić uz koncelebraciju dekana Kliškog dekanata i župnika župe sv. Jakova don Vlade Strikića.

Posluživao je nadbiskupov tajnik đakon don Nikola Šakić, a liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor.

„Sveti Nikola Tavelić rođen je 1340. godine u Šibeniku. Prvi je službeno proglašeni hrvatski svetac, a svetim ga je proglasio papa Pavao VI. u Rimu 1970. godine. Sv. Nikola je svojim životom odgovorio na Kristov nalog koji pronalazimo na kraju Matejeva evanđelja: ‘Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca, Sina i Duha Svetoga (Mt 28, 19)’. Svoj život je stavio u službu Boga i čovjeka. Dvanaest godina bio je misionar u Bosni i Hercegovini, a zatim je otišao u Svetu zemlju kako bi zaštitio svoju braću franjevce te navijestio Radosnu vijest spasenja svim ljudima. Potaknut evanđeoskim žarom odlazi do kadije želeći mu navijestiti istinu jedinoga Spasitelja. No, kadija i muslimani ga daju spaliti kako ga kršćani kasnije ne bi mogli slaviti kao svoga mučenika. Iako ne znamo gdje mu je grob, častimo život prvog hrvatskog kanoniziranog sveca koji nam je ostavio bogatu duhovnu oporuku prožetu kršćanskim vrijednostima“, rekao je nadbiskup u homiliji.

Osvrćući se na evanđeoski tekst (Lk 21, 5-19), mons. Barišić je istaknuo kako se u Jeruzalemu vidi simbol ovoga svijeta i našega života. „Gospodin kaže svojim učenicima kako u Jeruzalemu neće ostati kamen na kamenu nerazvaljen. Jeruzalem je bio kao zaručnica, predivna građevina onoga vremena. No, Isus upozorava svoje učenike na prolaznost ovoga svijeta koji je obilježen s grijehom. Nažalost, sami vidimo svakodnevne sukobe u svijetu, sve je puno ratova i potresa“, pojasnio je nadbiskup, dodavši kako unutar takvoga svijeta Krist očekuje od kršćana da budu sol zemlje i kvasac društva.

Naglasio je kako su dosljedni kršćani i danas progonjeni na brojne načine, rekavši: „Poznati su nam brojni progoni kršćana iz komunističkih vremena. Iako danas u našoj zemlji ne postoji fizički progon kršćana, Kristove svjedoke se ponižava na druge načine. Pogledajte samo obitelji otvorene životu. Ovo društvo ih degradira, ismijava, namećući im etiketu zaostalosti. Ipak, nemojte se obeshrabriti. I dalje se snažno zalažite za Kristovu istinu jer samo onaj tko je Njegov ostaje blagoslovljen u svom srcu. On dobiva osjećaj zadovoljstva i potpune životne ispunjenosti. Budite postojani i ustrajni i Krist će vas zaštiti svojom milošću te vam ‘ni vlas neće pasti s glave’. Stvoritelj ovoga svijeta ima konačnu riječ te ako smo zbog Njega i gubitnici u očima ovoga svijeta postat ćemo pobjednici u vječnoj stvarnosti Njegove ljubavi“.

Zaključujući, poželio je „da nas sv. Nikola po svom zagovoru ohrabri, kako bismo postali svjedoci Kristovih, ljudskih i obiteljskih vrijednosti“.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Vlado Strikić zahvalio je nadbiskupu na dolasku i poticajnim riječima te svima koji su svojim radom pridonijeli proslavi blagdana sv. Nikole Tavelića.