Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić krstio troje djece u Trilju

Trilj (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje u nedjelju 7. srpnja u župi sv. Mihovila u Trilju, tijekom kojega je krstio troje djece Josipa Galića – osmo dijete u obitelji Galić, Petra Petričevića – peto dijete u obitelji Petričević i Luku Šipića – treće dijete u obitelji Šipić.

U koncelebraciji su bili dekan Cetinskog dekanata i župnik župe sv. Mihovila don Stipe Ljubas te nadbiskupov tajnik don Gabrijel Kamber.

Osvrćući se na evanđeoski tekst, nadbiskup je istaknuo kako Gospodin šalje 72 učenika jer su u tom vremenu postojala 72 naroda na kugli zemaljskoj. „Iz toga Gospodinova čina vidimo kako je Radosnu vijest potrebno naviještati svima. Ona nam donosi snažnu poruku kojoj je potrebno posvetiti osobno vrijeme. Gospodin nas uči da ništa ne smijemo stavljati ispred Radosne vijesti te da je ništa ne može zamijeniti“, ustvrdio je mons. Barišić.

U nastavku je naglasio kako „prema novosti Kristove vijesti ne smijemo ostati ravnodušni, nego joj trebamo darovati posebno mjesto u našim obiteljima i društvu“. Dodao je i kako svaki kršćanin treba analizirati osobni odnos s Bogom jer „samo na taj način možemo biti autentični svjedoci Kristova evanđelja u suvremenom svijetu“. „Mi ne naviještamo svoje vrijednosti silom, nego uvažavanjem, dijalogom i ljubavlju prema ljudima oko sebe. Na taj način nosimo svoj križ i pri tome ga ne namećemo drugima“, pojasnio je mons. Barišić.

Istaknuo je i kako su kršćani danas progonjeni samo zbog toga što su kršćani. „Svjedoci smo kako su kršćani janjci u suvremenom svijetu vukova. Progon kršćana je i danas na djelu, više nego u bilo koje drugo vrijeme. Suvremeni zakoni su vukovi prema daru života, a naša djeca su uz to izložena i brojnim drugim vukovima poput droge, ovisnosti, nasilja i lažnih vrijednosti. Ne dopustimo sebi da se uklopimo u sivilo današnjeg društvenog stanja, nego hrabro svjedočimo svoja kršćanska načela i vrijednosti“, potaknuo je nadbiskup.

Pojasnio je kako u čitanju iz knjige proroka Izaije „prepoznajemo problematiku koja je prisutna i u našoj Domovini, u kojoj se nažalost rađa sve manje djece“. „Zbog toga su nam potrebne čvrste obitelji, jer je obitelj temelj svakog društva i budućnost svakoga naroda. I Isus šalje svoje učenike u obitelji jer su one jezgra koja gradi zajednicu Crkve. Da bismo imali zdrave obitelji potrebno je njegovati molitvu i primati sakramente te pružati djeci svu ljubav Radosne vijesti. U odrastanju su važna ramena oca, zagrljaj majke te mudrost djeda i bake“, istaknuo je nadbiskup. Zaključujući, zazvao je Božji blagoslov na djecu koju je krstio, ali i na svu djecu koja su budućnost našeg društva i Crkve.

Župnik Ljubas zahvalio je nadbiskupu na njegovoj nazočnosti, a obiteljima Galić, Petričević i Šipić na snazi vjere s kojom radosno prihvaćaju novi život. Nadbiskup Barišić obiteljima je udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice, medaljice i novčani poticaj.