Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić na blagdan Gospe od Zdravlja o pandemiji: Opasno je biti isključiv i posjedovati istinu

Split (IKA)

Blagdan Gospe od Zdravlja svečano je proslavljen u nedjelju 21. studenoga, u istoimenoj samostanskoj crkvi u Splitu na Dobrom, a središnje misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Markom Mrše, gvardijanom samostana fra Matom Matićem, župnikom fra Antom Udovičićem i ostalim svećenicima.

Na početku euharistijskoga slavlja nadbiskup je pozvao vjernike da uđu u duhovnu blizinu s Majkom Marijom i s Kristom Kraljom, čiji blagdan se slavi ovaj dan. Krist je Kralj svega stvorenoga, ali prije svega kralj naših srdaca, kralj grešnika i pravednika, bolesnih i zdravih. Molimo ga da osposobi naša srca svojom milosnom ljubavlju da dostojno možemo slaviti sveta otajstva, kazao je nadbiskup uvodeći u misno slavlje.

U homiliji je mons. Barišić govorio o svetkovini Krista Kralja, o razlici zemaljskog i nebeskog kraljevstva, o logici vladanja i logici služenja. Podsjetio je da je spomenutu svetkovinu ustanovio papa Pio XI. kao „odgovor na opasna i tragična društvena i svjetska zbivanja početkom 20. stoljeća. Bilo je to vrijeme starih vlastodržaca i nastajanja novih zemaljskih moćnika koji su prijetili i ugrožavali Europu i svijet. Vrijeme je to ideologija: fašizma, nacizma i komunizma – da se poslužimo prorokom Danielom i njegovim simbolima životinja, koje predstavljaju narav tih kraljevstava, a često i opasniji od životinja. Svima njima zajednička je oznaka moć, borba, osvajanje, nasilje, rušenje, ubijanje… No, koliko god su ova kraljevstva i ideologije bile jake i moćne, na sreću sve su se one urušile, pale i ostajale u prošlosti, bez budućnosti. To vrijedi i danas za sva nova ideološka, kao i tehnološka kraljevstva, koja se suprotstavljaju Kralju Kraljeva i zarobljavaju čovjeka te ne služe općem dobru. Nasuprot ideologijama zarobljenosti i smrti Krist Kralj svega stvorenoga oslobađa, spašava, život daje i budućnost ostvaruje. ‘Sve postade po njemu i bez njega ne postade ništa’ (usp. Iv 1, 3)“.

Poncije Pilat na neki način postaje simbol svih zemaljskih kraljeva, sile i gospodarenja nad drugima, nastavio je nadbiskup: „Svih onih kojima nije do pravde, slobode i istine o Bogu, čovjeku i svijetu. Osuđeni i odbačeni Isus, u svojoj osudi križa i smrti nosi i živi patnje, osude i smrti svih žrtava ljudskog roda. Pilata ne zanima istina, nego samo vlast, karijera, interes. Njegova logika vlasti ne razumije Isusove riječi o istini, svjedočenju istine, o kraljevstvu koje nije od ovoga svijeta“.

Nadbiskup Barišić istaknuo je da logika vladanja ne razumije ljubav služenja, a kraljevstva moći i dominacije ne razumiju narav Kristova kraljevstva koje je „Kraljevstvo istine i života, kraljevstvo svetosti i milosti, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira“. „Na procesu pred Pilatom Isus nema odvjetnika. On je sam i dostatan, jer on je Istina. Sveti Ivan svjedoči: ‘Zakon bijaše dan po Mojsiju, a milost i istina nasta po Isusu Kristu’ (Iv 1, 17).  Jedini On, Krist Kralj svega stvorenoga mogao je reći: ‘Ja sam Put, Istina i Život’ (Iv 14, 6). Opasni su oni koji misle da imaju istinu. Pilat ima istinu, želi biti posjednik istine, jer ima u svojim rukama vlast i moć. Isus ne govori samo o istini, nego je i svjedoči: ‘I tko je god od istine, sluša njegov glas’ (usp. Iv 18, 37). Pilat ne može čuti, a još manje razumjeti Isusove riječi“.

Vjernike je potaknuo na promišljanje o tome koliko razumiju ovoga Kralja, „koji vlada ponizno, oslobađa služenjem, ljubi sebedarjem, život dobiva gubeći ga, spašava trpeći, uskršava smrt pobjeđujući. Nije uvijek jasno ni lako biti građanin – svjedok Krista Kralja u svojim društvenim ulogama, pa ni u ulogama roditelja, oca, majke, supruga, supruge… Ohrabrujuće i utješno je čuti da je ovaj svjedok Istine – Isus Krist – nama u svemu jednak, osim u grijehu, bio iskušavan logikom moći, vlasti i časti već na početku svoga javnog djelovanja“.

U nastavku homilije nadbiskup se osvrnuo na pandemiju naglasivši da nije Isus protiv vlasti, društvenih uloga, kraljeva, ministara, predsjednika, nego je Onaj koji poziva da sve to bude u duhu ljubavi i služenja čovjeku i društvu. Na to upućuju Isusove riječi: „Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj“ (Mk 9, 35), kao i primjer koji nam je dao opravši učenicima noge na Posljednjoj večeri. „Ove njegove riječi i njegov primjer žele nas pratiti danas i u situaciji covida-19. Opasno je biti isključiv i posjedovati istinu. Isto tako zabluda je misliti da sve znamo. ‘Ako tko misli da što zna, još ne zna kako treba znati'( 1 Kor 8, 2), upozorava nas sveti Pavao. Znanje bez ljubavi je jedan mogući virus. Istina je uvijek tiha, ponizna, skromna i dijaloški otvorena. Istina ima dimenziju spoznaje, ali i povjerenja. Istina ne dijeli već različitosti povezuje. Dakako, istina se poziva na slobodu i savjest, ali dobro svjesna da sloboda ne smije biti egocentrična, a savjest površna i krivo usmjerena. No, ni savjest ni sloboda ne zaboravljaju bližnjega. Istina iznad svega sve prati ljubavlju koja vidi potrebe i poteškoće bližnjih. Ne samo u poteškoćama covida-19, nego i inače u svakodnevlju našega života, naših odnosa, potrebno je zapitati se: Gdje smo i čiji smo? Građani – vjernici Krista Kralja, ljubavi i služenja? Ili, građani – vjernici Pilata, logike moći, vladanja…? Čiji glas slušamo i kakvu logiku slijedimo? Pilatovu logiku ili put Krista Kralja Istine i Života?“

Vrativši se na Pilata nadbiskup Barišić je naglasio da je on „krivotvorina originala vlasti i uloge, služenja u ljubavi i istine koja oslobađa i spašava. Žalosno je i opasno ako krivotvorina vlasti i uloga zahvati pandemijski društvo i svijet. Bio bi to jedan način savezništva s covidom- 19, štoviše opasnije od spomenutog virusa. Stoga, braćo i sestre, upoznajmo Istinu i snagu ljubavi Krista Kralja. Molimo i svjedočimo životom i ulogama, osobno i zajedno: Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja! Nismo i ne smijemo biti Pilati, pa ni pasivni promatrači događanja u bližnjoj i daljnjoj sredini. Sam Krist Kralj osposobio nas je i učinio nas suradnicima svoje vladavine ljubavi. Na dan našega krštenja ucijepljeni smo u njegovu dimenziju kraljevske, proročke i svećeničke vlasti služenja. Budimo originali – Kristovi suradnici, a ne krivotvorine originala!“ Na kraju homilije uputio je molitvu Gospi od Zdravlja i Kristu Kralju da nam pomognu u kušnjama, „da budemo građani – vjernici tvoga kraljevstva, oni od Istine, koji slušaju tvoj glas! Originali, a ne krivotvorine Kraljevstva Božjega“.

Na kraju misnoga slavlja riječ pozdrava i zahvale nadbiskupu, i svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja i sudjelovali u pripravi za blagdan uputio je gvardijan fra Mate Matić. Spomenuo je da krov samostanske crkve još uvijek prokišnjava te su stoga radovi na njemu. Za vrijeme mise pjevao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem fra Stipice Grgata.

Franjevačka mladež i bogoslovi izradili su adventske vijence koji su se prodavali ispred crkve, a sav prihod ide u humanitarne svrhe. Tijekom cijeloga jutra hodočasnici su posjećivali omiljenu splitsku crkvu da bi izmolili od Gospe zdravlje za sebe i svoje najbliže, upalili svijeću, pomirili se s Bogom u sakramentu pomirenja te se osnažili u euharistiji tijelom Kristovim.