Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić na Pepelnicu slavio euharistiju u splitskoj prvostolnici

Split (IKA)

Umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misno slavlje s obredom pepeljanja na Čistu srijedu, 22. veljače, u splitskoj prvostolnici.

U koncelebraciji su bili delegat don Franjo Frankopan Velić, katedralni župnik don Ante Mateljan, rektor i vicerektor CBS-a u Splitu don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša te don Marko Ćubelić.

„Započinjemo sveto korizmeno vrijeme koje je u povijesti bilo namijenjeno grešnicima koji se spremaju za krštenje. No s vremenom ona je postala potrebna i nama koji smo kršteni, ali grešni. Korizma nas zapravo želi osvijestiti o dostojanstvu koje smo po krštenju zadobili“, kazao je nadbiskup Barišić.

U homiliji je nadbiskup pozvao na blizinu, otvorenost i dijalog s Božjom Riječju „koja nam nudi tri koordinate korizmenog vremena koje nas vode prema Bogu i bližnjemu, a to su milostinja, molitva i post.“ Pojasnio je kako bi „umjesto milostinje trebali razmišljati i djelovati za pravednost, proširiti granice naših molitava i u njima slušati što nam Gospodin ima za reći, a post shvatiti kao pročišćavanje našeg života i naših odnosa.“

„Sve tri koordinate nam se daju uz upozorenje da ne patimo od toga da nas drugi vide, da nam se dive i uvažavaju nas. To je pogled drugih na nama koji nam godi, ali je opasan jer od nas stvara idola. Potrebno je pustiti na nas pogled Gospodina, otkriti autentičnu sliku o sebi i Kristovim pogledom gledati stvarnost oko nas“, istaknuo je.

Upozorio je da „ne dopustimo da nam korizma prođe kalendarski i da na nju gledamo kao na kratko ili dugo vrijeme nego da nam bude baš po mjeri – dovoljna da nas razbudi i učini sposobnima za slavlje Kristova uskrsnuća.“ „Ovaj pepeo kojim danas posipamo naše glave, a koji predstavlja prolaznost i smrtnost, neka nam bude i podsjetnik da Bog snagom svoga Duha može svemu dati novi život. Tako i mi zapalimo u svome životu naše zarobljenosti i ovisnosti pa će nam Gospodin dati novi život u punini“, zaključio je nadbiskup Barišić.

Na kraju euharistijskog slavlja koje je animirao katedralni zbor pod vodstvom kapelnika splitske prvostolnice mo. don Šime Marovića te uz orguljašku pratnju s. Mirte Mačina Škopljanac, nadbiskup Barišić je svima poželio blagoslovljenu i plodnu korizmu.