Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić: „Obitelj je škola života koja kroz svoju ljubav izgrađuje čovjekovu osobnost“

Kaštela (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misno slavlje u nedjelju 5. siječnja u crkvi Sv. Jeronima - Kaštel Gomilica, tijekom kojega je krstio blizance Šimu i Duju, 6. i 7. dijete u obitelji Karmen i Jurice Čavala.

U koncelebraciji bili su župnik župe sv. Jeronima don Ante Čotić i don Ilija Janjić. Euharistijsko slavlje je svojim pjevanjem obogatio župni zbor, a oltarski stol je posluživao đakon don Nikola Šakić.

Nadbiskup Barišić u homiliji je kazao kako u pozadini stvorenoga svijeta stoji Božja mudrost koja nam se u punini objavljuje u Njegovoj riječi – Logosu. „Zahvaljujući Božjoj mudrosti koja je izvor svega stvorenoga u svijetu ne vlada kaotičnost, nego sklad. Božja mudrost je govorila preko proroka, a u punini vremena je i sama poželjela doći k nama kroz život betlehemskog Djeteta. Kristovim rođenjem ovom je svijetu darovano svjetlo koje rasvjetljuje sve tame naših života“, ustvrdio je, dodavši kako u suvremenom svijetu postoje brojna privremena svjetla koja ne mogu zadovoljiti ljudsku potrebu za ispunjenošću.

„Umjetna i lažna svjetla stvaraju još veći prostor za djelovanje tame u ovome svijetu, a svjetlo Isusa Krista pobjeđuje sve naše ljudske padove i poteškoće.

Vrhunac pobjede Kristova svjetla je u pobjedi nad smrću i grijehom. Grešni Adam više nije mjera čovjeka. Isus Krist postaje savršena mjera svakog ljudskog života i cjelokupne povijesti. Od punine Kristova dolaska primamo milost na milost te nam se u potpunosti otkriva dostojanstvo čovjeka koji je slika Božja“, nastavio je.

Govoreći o važnosti obitelji u osobnom razvoju pojedinca te društva, mons. Barišić naglasio je kako je „obitelj škola života koja kroz svoju ljubav izgrađuje čovjekovu osobnost“. „Obitelj je prostor u kojem uvijek nalazimo razumijevanje za naše žalosti i neuspjehe. S druge strane, ona je prostor koji je ispunjen i ljubavlju i pažnjom od najranije dobi.

Bez obitelji nema naše budućnosti. Ona je temeljna stanica za izgradnju društva, domovine i Crkve“, rekao je, konstatirajući kako je i Krist došao u obitelj prigrlivši tako stvarnost ljudskoga života blagoslovom svoje ljubavi.

Pojasnio je i kako u obitelji ljudsko „ja“ postaje „ja za drugoga“, istaknuvši kako kroz obiteljske odnose nadilazimo osobne sebičnosti i zatvorenosti. „Obitelj je mjesto u kojem naučimo oprostiti jedni drugima i ljubiti jedni druge“, kazao je.

Tumačeći dar sakramentalne milosti krštenja, nadbiskup je ustvrdio kako „po krštenju postajemo sinovi Božji koji su pozvani na izgradnju svijeta u skladu s kršćanskim vrednotama“, istaknuvši kako „tako ostvarujemo svoje kršćansko poslanje“. Zaključujući, čestitao je obitelji Čavala na hrabrom svjedočenju kršćanskog života.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik Čotić zahvalio je nadbiskupu na poticajnim i ohrabrujućim riječima te obitelji Čavala na otvorenosti životu. Zatim je nadbiskup Barišić obitelji Čavala udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice, medaljice i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.