Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić primio povelju Sveučilišta u Splitu

Split (IKA)

U povodu Dana Sveučilišta u Splitu i 47. godišnjice postojanja u srijedu 15. lipnja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je povelju za osobite zasluge u razvoju i promociji Sveučilišta u Splitu te za istaknuti doprinos izgradnji dobrih odnosa Sveučilišta i Splitsko-makarske nadbiskupije.

Dan Sveučilišta proslavljen je prigodnim programom u Amfiteatru Medicinskog fakulteta uz visoke državne dužnosnike, predstavnike Crkve, Splitsko-makarske županije, Grada Splita, sudbene i izvršne vlasti, kulturnih i znanstvenih ustanova, rektorski zbor, dekane, profesore, djelatnike te prijatelje Sveučilišta.

U toj prigodi nagrađeni su istaknuti pojedinci, među kojima i nadbiskup Barišić.

U prigodnom govoru nadbiskup se, uz zahvalu i dobre želje i čestitke, osvrnuo se na tri latinske riječi „vivat, crescat, floreat“ koje je pok. Tonči Petrasov Marović u slobodnom prijevodu interpretirao kao „sjaš / svijetiš / svemiriš me“ kojima se osvrnuo na Sveučilište.

„Gledajući na međunarodnoj ljestvici akademsku kvalitetu našeg splitskog Sveučilišta i uzimajući u obzir kvalitetu i stručnost profesora, ali i potencijal naših mladih talenata doista možemo reći da sjaji. Svijetliš – znači da nas otvara prema međunarodnim drugim sveučilištima i svemiriš – otvara nas prema budućnosti. Doista bih želio da naše Sveučilište, kao i sva sveučilišta u Hrvatskoj, budu universitas tj. jedna skladnost i povezanost svih vrednota i dimenzija za što je uostalom i osnovano. Crkva je prva osnivala sveučilišta kako bi doista bila universitas znanja, tehnike, etike, estetike, duhovnosti i religioznosti. I zato bismo trodimenzionalnom obliku „sjajiš, svijetliš i svemiriš nas“ dodali i četvrtu dimenziju iz evolutivne vizije kristogeneze Pierra Teilharda de Chardina – ‚usmjeruješ i čini nas kristolikima‘“, zaključio je nadbiskup Barišić.

Zahvalio je na priznanju uz želje da Sveučilište raste i da se razvija te da bude znak ne samo Splita nego trend Hrvatske i Europe.

U obrazloženju odluke o uručenju povelje mons. Barišiću između ostalog piše da je nadbiskup puna četiri desetljeća svojim djelovanjem neraskidivo povezan s visokim školstvom, a posebno sa Sveučilištem u Splitu. „Od 1981. godine uz dužnost župnika, obavlja i službu profesora na Visokoj teološkoj školi u Splitu na kojoj predaje više predmeta iz područja Svetoga pisma. Nedugo nakon spajanja teologije u Splitu s franjevačkom teologijom u Makarskoj u novi Katolički bogoslovni fakultet u sastavu Sveučilišta u Splitu 1999. godine, kao novoimenovani nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije uveden je u službu 29. lipnja 2000. godine. Mons. Barišić preuzima i dužnost Velikog kancelara. Tu funkciju kojom je utemeljena crkvena uprava Katoličkog bogoslovnog fakulteta, mons. Barišić je obnašao dva desetljeća na zadovoljstvo studenata i nastavnika i u suradnji s Upravom Sveučilišta u Splitu. Pod njegovim sigurnim vodstvom, Katolički bogoslovni fakultet postigao je punu zrelost i afirmirao se kao poštovana institucija na polju humanističke naobrazbe i znanstvenih istraživanja. Kao Nadbiskup i Veliki kancelar mons. Marin Barišić bio je uvijek i u svemu oslonac profesorima i studentima svoga fakulteta. A Sveučilištu u Splitu konstruktivan suradnik. Zbog toga smo mu trajno zahvalni.“

Uzvanicima na proslavi Dana Sveučilišta prigodno se obratio u ime predsjednika Rektorskog zbora i rektora Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marina Milkovića, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, potom gradonačelnik grada Splita, ali i donedavni profesor splitskog FESB-a, dr.sc. Ivica Puljak, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, ministar obrane Republike Hrvatske dr. sc. Mario Banožić, kao i ministar znanosti i obrazovanja te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske prof. dr. sc. Radovan Fuchs.

Po završetku obraćanja cijenjenih gostiju, auditoriju se obratio rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr.sc. Dragan Ljutić. Rektor Ljutić zahvalio je svima što su prepoznali trud i rad Sveučilišta u Splitu, ali i spremnost da pomognu, te je izvijestio uzvanike detaljnije o radu Sveučilišta.

Dan Sveučilišta je prigoda da se uruče nagrade istaknutim pojedincima. Plaketu za doprinos razvoju i promociji Sveučilišta u Splitu dobili su: prof. dr. sc. Boris Škvorc, prof. dr. sc. Stipan Janković, prof. dr. sc. Zoran Đogaš, postumno akademik Siba Mardešić, prim. dr. sc. Željka Karin, izv. prof. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević, mag. ing. el. Marijan Bašić te izv. prof. dr. sc. Zvonimir Lušić.

Povelju Sveučilišta u Splitu uz mons. Barišića dobio je i Andro Krstulović Opara dok su počasna zvanja professor emeritus dodijeljena dr.sc. Ivi Babiću, dr.sc. Frani Barbiru, dr.sc. Juri Margeti, dr. sc. Vlasti Matijević i dr. sc. Nikici Družijaniću.

Gudački kvartet „Bozzotti“ u sastavu: Ana Tošić D’Ambra – violina, Dakica Sanko – violina, Damiano Cosimo D’Ambra – viola i Dubravko Geić – violončelo svojim virtuoznim izvedbama upotpunili su svečanost proslave.

Ovogodišnja proslava zbog epidemioloških mjera obilježavala se dva dana. Prvoga dana svečane proslave, 14. lipnja, u Amfiteatru Medicinskog fakulteta u Splitu dodijeljene su Rektorove nagrade te Plakete za izuzetan doprinos Sveučilištu kroz uvođenje i implementaciju društveno korisnog učenja, Plakete za institucionalizaciju društveno korisnog učenja te pehar najuspješnijoj sastavnici na UNISport ST natjecanjima.