Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić primio predstavnike nakladne kuće Verbum

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u četvrtak 28. siječnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu dr. sc. Miru Radalja i mr. sc. Petra Baltu, direktora i glavnog urednika nakladne kuće Verbum.

Direktor i glavni urednik Verbuma predstavili su nadbiskupu izabrani dio publiciranih djela kroz prošlu godinu: Papine knjige, publicističko-vjerski i moralno-društveni korpus, književna djela i duhovnu literaturu. Razgovarali su, također, o ovogodišnjim Danima kršćanske kulture koji bi trebali započeti 10. travnja. Budući da Dani kršćanske kulture zbog covida-19 prošle godine nisu održani, ove godine zadržat će dio planiranoga prošlogodišnjeg sadržaja.

Ideja je bila, naglasio je dr. Radalj, da se Dani kršćanske kulture održavaju tijekom cijele godine diljem Hrvatske. To bi pomoglo umjetnicima kršćanskoga nadahnuća da se mogu predstaviti široj javnosti te bi im bio dodatni poticaj u stvaranju. Nadbiskup im je čestitao na tom apostolatu i vrijednostima koje s njime promiču, naglasivši da to rade na klasični i moderni način. Istaknuo je da je ljudima, osobito posljednjih godinu dana otkad nas je pandemija zatvorila u domove, važno naći duhovnu hranu i ohrabrenje u dobrom, kvalitetnom štivu. Pohvalio je inicijativu Ministarstva za kulturu i medije RH da se ova godina proglasi godinom čitanja. Podsjetio je na biblijsku misao: „Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta” (Mt 4,4), istaknuvši da čovjek živi i od ljudske riječi jer „ono što čita to mu ulazi u srce i um, u njegove planove te ga na neki način određuje“. Budući da je Splitsko-makarska nadbiskupija jedan od pokrovitelja Manifestacije, nadbiskup je kazao da će rado kao i proteklih godina podržati manifestaciju.

Međunarodna manifestacija Dani kršćanske kulture, koju organizira nakladnička kuća Verbum, od 2005. održava se u Splitu oko Uskrsa i otada je postala prepoznatljiv sadržaj koji predstavlja značajan doprinos kulturnom bogatstvu i raznolikosti u hrvatskom društvu. Dani kršćanske kulture uključuju izložbe, koncerte, tribine, okrugle stolove, predstavljanja knjiga i nosača zvuka, kazališne predstave, filmske projekcije itd., koji zajedno čine višednevni nezaobilazni kulturni i društveni događaj prepoznatljivog identiteta. U okviru Dana kršćanske kulture dodjeljuje se i nagrada „Andrija Buvina“ za doprinos kršćanskoj kulturi onoj osobi ili ustanovi koja je dala najzapaženiji doprinos razvoju kršćanske kulture, odnosno zastupanju kršćanskih vrijednosti u kulturno-javnom životu.