Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić redovnicama: U ove dane važno je biti istinski radostan

Split (IKA)

Već tradicionalna duhovna obnova za redovnice s područja Splitsko-makarske nadbiskupije koja se održava na treću nedjelju došašća, ove je godine 16. prosinca održana u kapeli školskih sestara franjevaka na Lovretu.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić potaknuo je redovnice na razmišljanje kako povezati radost i pokoru. Pozvao ih je na razmišljanje kako liturgija dana jednim djelom poziva na radost, a drugim pred vjernika stavlja sv. Ivana Krstitelja i njegov poziv na obraćenje. Kako povezati te dvije stvarnosti? Može li se odricati, činiti pokoru i biti radostan? Sv. Ivan ne zahtijeva prevelike korake niti drastične promjene u načinu života. Carinicima i vojnicima on ne kaže da trebaju napustiti svoje dužnosti ili svoja zvanja. Od nas također očekuje da ostanemo tu gdje jesmo, no ako dopustimo glasu sv. Ivana da prodre u našu nutrinu, vidimo da su to jednostavni, ali vrlo zahtjevni zadaci. Nisu toliko vezani s našim izvanjskim životom već s našim stavovima, s duhom i kvalitetom našega rada. „Tko ima dvije haljine, neka podjeli s onim koji nema… Ne utjerujte više nego vam je određeno… Nikome ne činite nasilja, nikoga krivo ne prijavljujte i budite zadovoljni svojom plaćom“ (Lk 3, 11.13-14). Slijedeći ove praktične poticaje, došašće je pogodno vrijeme da se pripremamo za Isusov dolazak, pojasnio je nadbiskup.

Apostol Pavao poziva na radost: „Radujte se… Ponavljam: radujte se!“ (Fil 4,4). Bez susreta s Riječju ne možemo se radovati. Bog je nepresušan izvor radosti koja nema veza s površnim zanosom i plitkim osjećajima. Radost je dar Božji. U ove dane je jako važno biti istinski radostan jer je u toj radosti moguće sve podnijeti, sve oprostiti, ne biti okrenut prema izvanjskom, nego crpsti iz izvora spasenja. Zar je moguće osjetiti pravu radost ako nismo spremni ništa u sebi mijenjati, zapitao je mons. Barišić.

„U vrijeme iščekivanja i pripreme za Božić, čestitajući jedni drugima svake godine želimo radost, mir i sve ono dobro i lijepo što Božić donosi“, rekla je provincijalna predstojnica s. Andrea Nazlić te pozdravila nadbiskupa i okupljene. Nakon pozdravnih riječi u kratkim je crtama iznijela bitno o Družbi i jubileju 150. obljetnice postojanja te posebnog dara koji je papa Franjo udijelio Družbi – mogućnost potpunog oprosta za sve vjernike kada pod uobičajenim uvjetima kao hodočasnici pohode neku od kapela školskih sestara franjevaka Krista Kralja.

Andrea nadbiskupu je uručila prigodni i skromni dar – afričke jaslice – sa željom da „budu znak naše povezanosti sa sveopćom Crkvom, osobito s onima kojima možda ovaj Božić neće biti tako radostan. Neka radost Kristova rođenja zahvati i njih i cijeli svijet!“

Provincijalna predstojnica uputila je riječi zahvale i delegatu za redovnice fra Petru Lubini i nadbiskupovom tajniku don Gabrijelu Kamberu.

Nakon Službe riječi izmolili su zajedno Očenaš i Vjerovanje na nakanu Pape.