Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić: Sv. Ante svojim je životom svjedočio za istinu koju je uvijek povezivao s ljubavlju prema Bogu i čovjeku

Split (IKA)

Središnje euharistijsko slavlje na blagdan sv. Antuna Padovanskog u splitskoj crkvi Sv. Frane na Obali (župa sv. Stjepana pod Borovima – Meje) u četvrtak 13. lipnja predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Misu je predvodio u koncelebraciji dekana Katedralnoga dekanata don Tomislava Ćubelića, župnika župe sv. Stjepana pod Borovima i gvardijana samostana sv. Frane na Obali fra Martina Jakovića i više drugih svećenika. Euharistijsko slavlje animirao je samostanski Zbor sv. Frane.

„Sveti Antun bio je znamenit propovjednik i zaštitnik u nevoljama. Svojim je životom svjedočio za istinu koju je uvijek povezivao s ljubavlju prema Bogu i čovjeku. Iako je imao kratak životni vijek, ostavio je duboki trag u povijesti, zahvaljujući autentičnosti kršćanskog života“, rekao je mons. Barišić u uvodnom dijelu homilije.

Osvrćući se na svečeve intelektualne sposobnosti, naglasio je kako je „znao da znanje bez ljubavi nije dovoljno za autentičan odnos prema Bogu, čovjeku i svemu stvorenom“. Pojasnio je kako današnji kršćani mogu od sv. Ante puno naučiti o poniznosti i nasljedovanju Isusa Krista. „Sv. Ante ozbiljno je shvatio Isusov poziv upućen svima nama te je odlučno krenuo propovijedati Radosnu vijest svojim suvremenicima.

Želio je svakom čovjeku donijeti Radosnu vijest spasenja koju je Bog objavio u Isusu Kristu. Zbog njegove poniznosti, Bog ga je učinio velikim propovjednikom. Prije svega, bio je propovjednik svojim životom, svjestan činjenice da sva mudrost dolazi od Gospodina“.

Pojasnio je kako živimo u svijetu mnogobrojnih bolesti i iskušenja koje se može nadvladati samo autentičnim naviještajem Božje riječi.

„Zlo danas koristi sva moguća sredstva u želji da uništi čovjeka, susrećemo ga kroz svijet medija, portala, lažnih informacija i učitelja. Kako bi čovjek nadvladao sve otrove suvremenog svijeta, potrebno je Boga priznati Bogom i pustiti ga u život. Gospodin treba imati privilegirano mjesto u našim planovima, odnosima i obiteljima“.

U nastavku mons. Barišić istaknuo je kako veličina sv. Ante nije samo u njegovu obraćenju prema Bogu, nego i u približavanju prema čovjeku.

„Potpuno obraćenje je moguće samo ondje gdje smo se spremni susresti s problemima i bolestima brata čovjeka. Sv. Ante nas svojim životom uči kako ne možemo govoriti o evanđelju, ako smo istovremeno gluhi za potrebe svojih bližnjih. S druge strane, bližnjima je moguće služiti samo ukoliko riječ Božja odzvanja u našim srcima“. Zaključujući, poželio je svima da po uzoru na sv. Antu otvore svoja srca istini i ljubavi, dopuštajući Bogu da oblikuje njihove odnose, obitelji i svakodnevni život.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik Jaković zahvalio je nadbiskupu Barišiću na poticajnim i očinskim riječima te svima koji su svojim radom pridonijeli slavlju.

Župa se za proslavu svetkovine pripremala trodnevnicom koju su predvodili fra Bernardin Filinić, fra Martin Jaković i fra Damjan Glavaš.

Ključne riječi:
antunovo barišić Split